Партийните органи на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) трябва да констатират утре оставката на лидера на партията Зоран Заев, след което започва процедурата за избор на нов председател, както и процедура за избор на нов кандидат за премиер на Република Северна Македония, съобщават македонските медии.

За второто на СДСМ ще му е необходимо мнозинство от 61 депутати.
В партията вече се спекулира, че наследник на Заев може да бъде сегашният заместник министър на финансите Димитър Ковачевски, който нито потвърди, нито опроверга слуховете. Вицепремиерът за борба против корупцията Люпчо Николоски, чието име също се споменаваше за тези постове, заяви, че няма да се кандидатира.

При първото обявяване на оставката на Заев веднага след местните избори в германската преса бе лансирана тезата, че неговото място може да заеме и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров. 

За утре е насрочена и среща на ръководството на партия “Алтернатива", на която трябва да се вземе решение ще участва ли тази партия в правителствената коалиция. Депутати от “Алтернатива" се подписаха под инициативата за гласуване на недоверие на правителството, но сега водят преговори за евентуално участие в него.


Първият вицепремиер, член на Демократичния съюз за интеграция Артан Груби каза след разговори с председателя на “Алтернатива" Африм Гаши, че всички партии, които са за намирането на решения, които да направят възможно започването на преговори с ЕС, са "добре дошли" в правителството.