Новият австрийски канцлер, който встъпи в длъжност вчера, е бивш военен без особено забележителна биография, напуснал армията, за да се посвети на политическа кариера в Австрийската народна партия. Вчера той бе награден за лоялността си и за способността си да изслушва, пише в портрет на лидера АФП.

Нехамер е роден през 1972 г. във Виена, прошарен е и ходи с набола брада. Като военнослужещ достига чин лейтенант, докато още е в армията е активист на Австрийската народна партия.

Впоследствие се занимава с политическа комуникация и е избран за депутат през 2017 г. През януари миналата година става министър на вътрешните работи.

В това си качество няколко месеца след назначаването си трябва да се справи с последиците от първия ислямистки атентат в Австрия, при който загиват четирима души и който разкрива някои слабости на австрийските служби.

Нехамер е семеен и има две деца. Зет е на популярен телевизионен водещ. Често може да бъде забелязан да разхожда кучето си във Виена и да се усмихва на минувачите, без да се страхува за сигурността си.

"Прям"

"Той е много прям човек", смята политологът от Националния център за научни изследвания Патрик Моро, който е експерт по Австрия. "Наистина е архетипът на военен", знае как да ръководи хора, но в същото време знае как да изслушва "с разбиране".

Успял е да спечели признанието на министрите еколози, с които ще управлява. Заедно коалицията ще преодолее колебанията във връзка със задължителната ваксинация срещу ковид и скоро ще я въведе в Австрия - първата страна в Европа, която се решава на подобна мярка.

"Въпреки репутацията, която си е изградил, той има много качества, които са добра база за съвместна работа", заяви лидерът на "Зелените", вицеканцлерът Вернер Коглер.

Според анализаторите Нехамер е лоялен към своята партия, автентичен, дори скучен и старомоден. Досега той беше член на правителството, без обаче да е много близък със Себастиан Курц, на когото не дължи нищо.

Курц, който преди няколко седмици бе сменен на канцлерския пост от дипломата от кариерата Александър Шаленберг, в крайна сметка се оттегли от политическия живот, след като се появиха свързани с него съмнения в корупция.

Неотстъпчив по въпроса с даването на убежище

Карл Нехамер, който се отличава с различен стил, има за мисия да възстанови доверието на широкия електорат, който бе привлечен от "популизма" на Курц и който сега е дълбоко разочарован и клони към крайната десница, както пише всекидневникът "Щандарт".

За тази цел той не трябва да променя курса на Австрия от последните години по въпроса с миграцията.

Неотстъпчив по въпроса с правото на убежище, Нехамер е критикуван от неправителствени организации, че е експулсирал деца посред нощ и е искал да връща афганистанци в Кабул, докато талибаните са били на косъм от това да вземат властта.

Но той ще трябва да влиза в по-малко конфронтации с европейските си партньори от предшественика си, смята Патрик Моро.

"Той е традиционен в методите си на комуникация и е човек, с когото може да се води дискусия", казва експертът.

БТА