България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. Несъстоятелно е да се поставят срокове за това, каза днес депутатът от БСП Румен Гечев, който коментира пред БНТ коалиционното споразумение за новото правителство.

„България трябва да изпълни ангажимента си (от присъединителния си договор с ЕС - б.р.) да се присъедини към еврото“, каза Гечев, преподавател по икономика, като се позова на решение на неговата партия БСП. 

Той добави обаче, че „кога, при каква готовност и при какви условия“ страната ни да приеме еврото като своя валута трябва да бъде предмет на внимателна оценка.

Държави като Полша, Чехия, Унгария, които са икономически по-силни от България, не бързат да влизат в еврозоната, каза Гечев. Той беше министър на икономиката в правителството на Жан Виденов (1994-97 г.), което масовите протести принудиха да подаде предсрочно оставка, след като предизвика най-тежката финансово-икономическа криза у нас след падането на комунизма.

Решението за приемане на еврото трябва да бъде предшествано от анализ за това как би се отразило върху икономиката и върху доходите и да бъде взето, само при условие че ще стане по сегашния фиксиран обменен курс, т.е. че няма да ощети спестяванията на гражданите, каза Гечев.

Той припомни, че това не може да бъде само българско решение, тъй като готовността на страните кандидатки да се присъединят от общата валута се оценява от Европейската централна банка, която е независима.

Коментирайки други теми, Гечев отчете като успех на БСП ангажимента в коалиционното споразумение за развитие на ядрената енергетика в България след нова оценка на необходимостта от изграждане на нови мощности в Белене или в Козлодуй..

Гечев нарече борбата с корупцията „въпрос на живот и смърт“ за новото правителство.

„България е стигнала до такива нечувани нива на корупция, такъв пладнешки безсрамен грабеж (...) В България първата задача е да се разчисти теренът от корупция“, каза Гечев.