Депутатите гледат днес промените в пенсионното осигуряване. Правото на избор за родените след 1959 г. да решат дали да прехвърлят в НОИ вноските си за допълнително пернионно осигуряване предизвика спорове между работодателите и синдикатите и изкара снощи на улицата поне 400 души в първия протест срещу кабинета „Борисов-2“.

Работодателските организации се обединиха срещу предложените от кабинета промени, а от Българската стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване. От КРИБ също са против промените в пенсионния модел. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е склонен на компромиси.

Замразяване на възрастта за пенсиониране, но увеличение с четири месеца на осигурителния стаж още предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване за догодина. 2600 лева ще бъде максималният осигурителен доход за всички осигурени лица, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите става 300 лева.

В дневния ред на народните представители са включени още бюджетът на здравната каса с приходи и трансфери за над 3 млрд. лева и държавният бюджет със заложени параметри от таван на дълга 8,1 млрд. лева, икономически ръст 0,8%, дефицит 3% и увеличение на минималната работна заплата от Нова година на 360 лева и от средата на годината на 380 лева.