Министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова временно спря действията по преобразуване на трите дружества, имащи отношение към проекта за изграждане на национална детска болница, до изясняване на казуса.

Това съобщиха от МЗ във вторник.

В писмото на Сербезова, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението за незабавното преустановяване на сливането ще е в сила до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса.

"До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването", уточняват още от МЗ.

Бившият вече здравен министър Стойчо Кацаров обяви на 7 декември, дни преди края на мандата си, че детската болница ще се строи в двора на "Лозенец", а докато тя стане факт ще има преструктуриране на бившата Правителствена, която ще приема вече и пациентите на Педиатрията. Последваха остри негативни реакции и протести от персонала на "Лозенец". В знак на протест спряха и занятията в Медицинския факултет на Софийския университет.

Утре ресорният министър ще се срещне с ръководствата на двете лечебни заведения, както и със студентите, които провеждат практиката си в „Лозенец”.