„Не е редно да страда учебният процес и това не бива да се допуска, особено в тази ситуация при недостиг на лекари."

Това обяви здравната министърка проф. Асена Сербезова на среща с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по повод обявения от Медецинския факултет на СУ протест. От петък учебните занатия са прекратени в знак на несъгласие с преструктурирането на болница "Лозенец" и сливането ѝ с Педиатрията.

Във факултета учат 1100 студенти, а болница „Лозенец“ е базата за обучение на СУ. 

Сербезова припомни вчерашното си решение временно да бъдат преустановени всички действия по вливането на т. нар. Правителствена в специализираната детска болница ''Проф. д-р Иван Митев''.

Учебните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да бъдат възобновени е обсъждано на срещата, съобщават от МЗ.

В разговора участваха деканът на Медицинския факултет доц. Дорина Асенова, заместник-деканът на факултета проф. Любомир Спасов (бивш директор на "Лозенец", който беше уволнен от Стойчо Кацаров - бел. ред) и представители на Министерството на здравеопазването.

„Медицинският факултет има база за обучение и студентите могат да провеждат нормален учебен процес“, смята Герджиков.

„Студентите са изключително притеснени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за съжаление някои от тях напускат. Ако загубим академичния си състав, трудно бихме могли да го възстановим“, обясни доц. Дорина Асенова.

СУ е съгласен с изграждането на детска болница на територията на „Лозенец“, уточни Герджиков.

„Но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“, каза той.

Според него трайният изход от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към Софийския университет.

Сербезова повтори позицията си, че след като разговаря с всички ангажирани страни, ще вземе окончателно решение, което да е най-доброто за детското здравеопазване, съобщават от МЗ.