СИМОНА РУСЕВА

При съвместна 48-часова атака от въздуха на съюзниците под командването на САЩ, както и на кюрдска сухопътна офанзива в планината Синджар, джихадистите от “Ислямска държава” са изтласкани от район с площ от 700 кв. км. Освободени са над 12 села, 10 000  бежанци могат да се завърнат по домовете си.

Това съобщиха говорител на Пентагона и кюрдският президент Масуд Барзани, цитирани от агенциите.

Убити са висши представители на терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД). Сред жертвите са Абу Муслим ал Туркмани, заместникът на главатаря на халифата Абу Бакр ал Багдади и военният бос на терористите Абд ал Базит.

“Вярваме, че смъртта на тези ключови фигури ще се отрази благоприятно и ще отслаби позциите на ислямистите във войната им срещу иракските сили за сигурност и срещу кюрдите”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кирби.

Той уточни, че при операцията са били извършени 50 въздушни удара срещу бази на ислямистите в планината Синджар. Над 8000 кюрди са участвали в сухопътната офанзива.

От лятото на тази година ислямистите държаха в планинския район в капан хиляди йезиди, прокудени от родните им места. Екстремистите от ИД наричат това малцинство, изповядващо религия, близка до християнството, “изчадия на Сатаната”.
Вестта за изтласкването на джихадистите достигна и до лидера на йезидите Саид Хасан Саид. Той обаче заяви, че положението на 1200 семейства , които са в планината без храна и вода, продължава да е тежко.

Командирът на пешмергите - кюрдите от Сирия, Мохамед Коджар увери, че е освободен планински път, той е под строга охрана на неговите бойци и още днес ще изпочне извеждането на страдащите към селата им.
Според Коджар сухопътната офанзива е била успешна, тъй като в битката са били използвани предоставените от Германия на кюрдите оръжия. Най-много са помогнали ракетните установки “Милан”.

През лятото Берлин предостави на кюрдската съпротива срещу терористите оръжия и муниции на стойност 70 милиона евро. Обучени бяха и кюрдски военни да боравят с модерните оръжия.