Бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева се завръща в парламента. Но като съветник на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ. 

Това обяви самата тя тази сутрин в ефира на бТВ.

И на вота през юли, и на този през ноември, бившата управляваща партия не можа да вземе мандат от Кърджали и така водачката на листата Караянчева на два пъти не стана народен представител. В 46-ото Народно събрание Караянчева пак бе поканена от колегите си в ГЕРБ да съветва групата. Поканата да заеме същата позиция и сега Караянчева получила от председателя на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

По собствените й думи като председател на парламента натрупала много опит и имала с какво да помогне на ПГ - "по парламентарните теми, правилника, процедурте, законодателната част".

След като ГЕРБ не взе мандат от Кърджали през лятото, пак в ефира на бТВ тя обяви, че обичала и усещала мириса на машинното масло, препращайки към работата си като инженер преди да се впусне в политиката. Днес обяви, че е получила предложение за работа в родния си град, което (очевидно) е отказала.

"Получих и предложение, но в НС имам още с какво да помогна. Помислих много дали да не се върна във фабриката, в която съм била. 12 години фабриката е работила и без мен", мотивира се.

И допълни, че колегата, който я заместил за това време, се справил много добре и "сега някак си да отида и да кажа, благодаря ти, колега, че ми топли мястото, някак си не е колегиално, не е добре. А и това е една допълнителна заплата, която в тези трудни времена трябва да отдели фабриката".

На въпрос каква заплата ще взима като съветник в сравнение с тази на председател, Караянчева отвърна, че това не било важен въпрос на фона на проблемите в държавата. И именно за тях разкритикува новата власт, по-конкретно за цените на тока и за зеления сертификат, подчертавайки, че Кирил Петков като служебен министър на икономиката е проспал енергийната криза.

"Докога ще правят анализи?", попита тя, визирайки въведения от парламента мораториум, за да има време за анализ на цялата енергийна система.

Караянчева не видяла Петков и при хората, които бедстват след наводненията от изминалите две седмици.

"Къде е премиерът да отиде в Благоевградско, Кърджалийско, Смолянско, където са бедстващите райони. От 12 декември тези хора са без ток, вода, път и ние още правим анализи, сметки... Анализът е много удобно нещо. Ама нещата трябва да се случват тук, сега, на момента", заяви бившата парламентарна шефка.

А за представянето на Петков на форума на НАТО? 

"Общи приказки, алабализми, говорене на едро - трябва да се подготвяш повече или трябва да имаш екип около теб, който да ти помага".

Моите колеги се държат изключително толерантно в залата - смята още Караянчева. И даде заявка:

"Ще бъдем конструктивни, защото не ни трябват избори".

Тя също посочи, че ГЕРБ ще подкрепи съдебна реформа.