Сагата с депутатското паркиране до парламента продължава - след като Столичният общински съвет реши миналата година да прекрати договора с Народното събрание, а 46-ото НС реши все пак да си запази местата заради сигурността на народните представители с поправка на правилника.

Въпросната поправка, с която парламентът на практика прескочи СОС, остава и в сегашния правилник. Тя позволява на председателя да определя "зони за сигурност" около сградата, като така на практика да избягва "синята зона".

Председателят на парламента Никола Минчев отрича да е подписвал заповед за зона за сигурност, включваща паркинга, но опцията съществува, и той постави условие пред СОС - ако направи паркинга пешеходна зона, депутатите ще се откажат от паркоместата си.

Досега те плащаха по скромните 100 лв. на месец без ДДС за тях - с парите на данъкоплатците.

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес доклад с тази цел.

"Най-красивият площад на София отдавна трябваше да бъде тиха и спокойна пешеходна зона, в която граждани и гости да се радват на най-забележителните ни сгради. Най-големите печеливши ще бъдат софиянци, които ще получат по-приятен център, а ще бъде прекратен и двойният стандарт, който съществува с безплатния паркинг за над 100 места за депутати", обяви Бонев в социалните мрежи.

И призова за подкрепа от всички политически сили в СОС и партии в НС. 

Дали обаче мнозинството в "малкия парламент" - ГЕРБ-СДС и Патриотите - ще се съгласи с мярката или не, предстои да видим. Тяхна практика е да вземат идеи на опозицията и да ги предлагат и гласуват в своя версия, както направиха и с първоначалното предложение за махане на депутатските места.