Германското правителство е убедено, че насилието, такова, каквото се разпространява в Казахстан, никога не е било и няма да бъде подходящият отговор, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ние призоваваме засегнатите страни към деескалация и към намиране на мирно решение", заяви Кристиане Хофман, говорителката на германския кабинет.

Тя също така изрази голямото безпокойство на германското правителство във връзка с това насилие, в момент в който казахстанският президент Касъм Жомарт-Токаев разреши на силите на реда да стрелят без предупреждение по въоръжените бандити, както той се изрази, които са в основата на настоящите размирици.

"Насилието никога не е било подходящият отговор. Това е нашето убеждение", заяви говорителката на германското правителство.

"Много е ясно, че използването на смъртоносна сила с истински куршуми срещу цивилни не е вариант", заяви пък говорителят на германското външно министерство Кристофер Бургер.

"Още повече, когато военните сили са ангажирани, това трябва да е вариант, в който да се прибягва в съвсем краен случай", допълва той.

Германия е спряла износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, предаде ДПА. Направени са необходимите стъпки подобни стоки да не бъдат изнасяни за централноазиатската република. Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан на обща стойност около 2,2 милиона евро. Това е сравнително нисък размер, но спирането на този вид експорт е било сметнато за нужно с оглед на сегашната обстановка там.