Френските учители днес обявиха стачка, за да протестират срещу начина, по който правителството управлява коронакризата.

Според в. "Монд" стачката ще обхване половината от училищата в страната. Министерството на образованието съобщи, че на работа не са отишли 39% от учителите, а според най-големия им синдикат в стачка са били 75% от преподавателите, пише в. "Фигаро".

Стачниците се обявяват срещу "бъркотията", предизвикана от умножаването на здравните протоколи в училищата, посочва вестникът.

"Бланке, ти си вирусът!", пише на плакатите, които протестиращи учители носят на демонстрация край Люксембургската градина в 6-и район на Париж, съобщава "Фигаро" на уебсайта си.

Лозунгът се отнася до министъра на образованието Жан-Мишел Бланке, когото те обвиняват, че налага "неприложими правила, които се сменят всеки ден".

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия "Непокорна Франция" нарече министъра "кретен" в интервю за новинарската телевизия Бе Еф Ем.

"Стачката не решава проблемите, не се стачкува срещу вирус", отговори самият Бланке пред същата телевизия.

Стачкуващите искат държавата да достави маски от типа FFP2 за учителите, да осигури уловители за въглероден двуокис в класните стаи и да назначи заместници на разболелите се преподаватели.

Стачката обхваща и част от учителите в лицеите и колежите, които искат да бъдат отложени насрочените за юни изпити и облекчаване на натоварените учебни програми. Учениците са изостанали и имат пропуски в знанията си заради прекъсванията и дистанционното обучение, казват те.

Очакваше се по-късно днес министър-председателят Жан Кастекс да приеме представители на стачниците, предаде Бе Еф Ем.