17-годишата Александра Нинова, която бе блъсната от автобус в столичния жк "Люлин", не успя да се пребори за живота си.

"Лети, детенце", написа Аделина Банакиева, която помогна за кампания за даряване на кръв.

Инцидентът стана на 21 януари в столичния квартал „Люлин 2“. Момичето бе откарано в „Пиргов“ в тежко състояние, няколко дни лекарите се бориха за живота ѝ.

През уикеда стотици хора се наредиха на огромни опашки, за да дарят кръв за операция на Александра. Само за 24 часа бе събрано необходимото количество кръв.

Уви, това не помогна.

Покрай случая и екипът на болница „Пирогов“ също отправи благодарност към всички кръводарители, които се отзоваха на апела за спешно кръводаряване.

"Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи", съобщиха от болницата.

„Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване", допълват от лечебното заведение."

Всички, които искат да помогнат на болницата, могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология (ул. "Братя Миладинови" 112), от понеделник до петък, от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.