Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба в размер на 1,06 милиарда евро на американския технологичен гигант „Интел“.

Според магистратите в Люксембург направеният от ЕК анализ е непълен и не позволява да се докаже по надлежен начин, че спорните отстъпки са били в състояние или са могли да имат антиконкурентен ефект.

Комисията понесе подобен удар от Съда  на Европейския съюз (СЕС) и през септември 2020 г. Тогава бе отменено нейно решение „Епъл“ да върне на Ирландия под формата на данъци 13 милиарда евро, които Брюксел счита за незаконна държавна помощ. А през юни 2021 г. Комисията загуби дело в СЕС за данъчни облекчения срещу дъщерна компания на „Амазон“ в Люксембург.

Случаят с „Интел“

През май 2009 г. ЕК наложи глоба от 1,06 милиарда евро на производителя на микропроцесори „Интел“ за злоупотреба с неговото господстващо положение на световния пазар на процесори x86 в периода между 2002-2007 г. Според Брюксел това ставало чрез прилагането на стратегия за препятстване на конкурентите да навлязат на пазара.

Става дума за т. нар. голи ограничения и условни отстъпки. От „Интел“ предоставили условни отстъпки на 4 стратегически производителя на оригинално оборудване в областта на информатиката. В замяна те трябвало да купуват от него всички или почти всички свои процесори x86.

Освен това американският гигант предоставил плащания на европейски търговец на микроелектронни устройства при условие той да продава компютри, снабдени изключително с негови процесори x86.

Тези отстъпки и плащания осигурили лоялността на петте споменати компании. По този начин значително била намалена способността на конкурентите на „Интел“ да се конкурират въз основа на качествата на своите процесори x86. Антиконкурентното поведение на калифорнийската компания довело до намален избор за потребителите и до по-слаби стимули за иновационна дейност.

Подадената от „Интел“ жалба срещу това решение е отхвърлена изцяло от Общия съд с решение през 2014 г4 . По жалба също на „Интел“  това първоначално съдебно решение е отменено от Съда през 2017 г., като делото е върнато на Общия съд за ново разглеждане.

Решението

С днешното си решение, произнасяйки се по върнатото за ново разглеждане дело, Общият съд отменя обжалваното решение в частта, в която то квалифицира спорните отстъпки като злоупотреба и налага глоба на „Интел“ за предприетите от него действия в тяхната съвкупност, определяйки ги като злоупотреба.

От изображенията на Съда следва, че направеният от Комисията анализ не е пълен и при всички случаи не позволява да се докаже надлежно, че спорните отстъпки са били в състояние или са могли да имат антиконкурентни последици. Затова Общият съд отменя решението, доколкото в него тези практики се определят като злоупотреба.

Колкото до отражението на подобна частична отмяна на обжалваното решение върху размера на наложената от ЕК глоба на „Интел“, Общият съд не счита за възможно да определи размера й по отношение само на т.нар. голи ограничения. Поради това той отменя изцяло в обжалваното решение разпоредбата, с която се налага глоба на „Интел“ в размер на 1,06 милиарда евро за установеното нарушение.