Съединените щати оповестиха днес, че са получили руски писмен отговор на своите отговори на исканията на Москва в сферата на сигурността. Документът, чието съдържание засега остава неизвестно, идва часове преди насрочен разговор между първите дипломати на двете страни Антъни Блинкън и Сергей Лавров. Малко по-късно обаче руската агенция РИА Новости цитира руски официален представител, който отрече страната му да е изпратила отговор и че такъв още се подготвя.

Напрежението около Украйна снощи стана повод за ожесточена словесна престрелка в Съвета за ситурност на ООН между представителите на Русия и САЩ. Междувременно руският президент Владимир Путин разговаря за втори път по телефона с френския  си колега Еманюел Макрон, а британският премиер Борис Джонсън обяви, че смята да посети Украйна.

Украинки се учат да стрелят в Харков. Снимка АП / БТА

 

Междувременно светът се готви за евентуално кризисно прекъсване на потока руски природен газ към Европа при очакван въоръжен конфликт в Украйна.  На среща в Овалния кабинет на Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън обеща на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, че скоро ще направи малката но богата на газ страна от Залива основен съюзник извън НАТО.

"Можем да потвърдим, че получихме писмен отговор от Русия - заяви говорител на американския Държавен департамент. - Не мислим, че ще бъде продуктивно да водим преговорите публично, така че оставяме на Русия грижата да говори за отговора си, ако пожелае. Оставаме изцяло ангажирани с диалога за решаване на тези въпроси и ще продължи тясно да се консултираме със съюзниците и партньорите ни, включително и с Украйна".

"Това (. . .) не отговаря на истината", каза пред РИА Новости руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко.

Русия все още подготвя "сборен" отговор на САЩ и НАТО, каза руски високопоставен дипломатически източник пред същата агенция.

Словесна канонада в Съвета за сигурност. Китай зове за "тиха", а не "мегафонна" дипломация

Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски по границата с Украйна се пренесе и в Съвета за сигурност на ООН снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия не успя да предотврати определеното от нея като "провокативно" заседание на Съвета.

"Заплахите за агресия по границата с Украйна са провокативни. Признаването на фактите на терен от наша страна не е провокативно - заяви пред 15-членния съвет постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд. -Провокацията е от Русия, а не от нас или другите членки на съвета".

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че "няма никакво доказателство" Москва да планира военни действия срещу Украйна.

"Нашите западни колеги говорят за нуждата от намаляване на напрежението. Само че най-вече те самите нагнетяват напрежението и риториката и предизвикват покачване на напрежението - каза Небензя. - Обсъжданията за заплаха от война са провокативни сами по себе си. Вие почти призовавате за това. Вие искате тя да се случи. Вие чакате тя да се случи, сякаш искате вашите думи да се превърнат в реалност".

Ремонтен завод за танкове Т-64 в Харков. Снимка АП / БТА

 

САЩ поискаха вчерашното публично обсъждане в съвета и се нуждаеха от поне девет гласа то да се състои, след като Русия поиска процедурно гласуване с цел дискусията да не се състои. Десет членки на съвета гласуваха "за", Русия и Китай - "против", а Индия, Габон и Кения се въздържаха.

"Това, от което има спешна нужда сега, е тиха дипломация, а не мегафонна дипломация", каза китайският постоянен представител Чжан Цзюн.

Втори телефонен разговор Путин-Макрон за 3 дни

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха във втори телефонен разговор за три дни темата за Украйна, съобщи снощи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

В изявление руското президентство посочва, че двамата са обменили мнения за предложенията на Русия във връзка с исканите от нея гаранции за сигурност. Те са се договорили също да обмислят възможността да се срещнат лично.

В разговор между двамата президенти в петък Путин каза на Макрон, че отговорите на САЩ и НАТО на руските предложения не засягат главните безпокойства на Москва. Путин изтъкна също, че не желае ескалация на ситуацията край Украйна.

Вчерашният контакт е следствие от разговорите на президента Макрон с руския и украинския му колега на 28 януари и е част от усилията за деескалация, отбеляза на свой ред Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Борис Джонсън пристига днес в Киев

Британският министър-председател Борис Джонсън ще изрази подкрепа за суверенитета на Украйна при днешното си посещение в Киев, което е част от западните дипломатически усилия за предотвратяване на възможно руско нахлуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Джонсън ще е в Киев в момент, когато САЩ заявиха, че активно обсъждат със съюзниците си възможно разполагане на американски войски по източния фланг на НАТО, отделно от около 8500-те военнослужещи, които миналата седмица бяха поставени в бойна готовност.

Борис Джонсън в Камарата на общините вчера. Снимка АП / БТА

 

Джонсън, към когото има призиви да подаде оставка заради купоните в резиденциите му по време на най-строгите затваряния заради коронавируса, ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в момент, когато Джонсън насочва вниманието към рекламираната от него нова глобална роля на Великобритания след Брекзит.

"Призоваваме Русия да отстъпи и да започне диалог за намиране на дипломатическо решение и избягване на нови кръвопролития", заяви Джонсън в съобщение, разпространено преди пристигането му в Киев. "Като приятел и демократичен партньор Великобритания ще продължи да подкрепя суверенитета на Украйна пред заплахата от страна на тези, които искат да го унищожат."

Джонсън се очаква да обсъди със Зеленски каква стратегическа подкрепа би могла да предложи Великобритания на страната му.

Лондон предостави на Украйна отбранителни оръжия и военни инструктори, но британски министри заявиха, че е малко вероятно да се стигне до разполагане и на бойни части.

Вчера САЩ и Великобритания казаха, че са готови да накажат руските елити, близки до президента Владимир Путин, включително със запориране на активи и забрани за влизане на американска и британска територия, ако Русия влезе в Украйна.

Телефонният разговор между Джонсън и Путин, който беше планиран за вчера, може да се състои днес, според "Даунинг стрийт".

Кризата е възможност за Катар

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща вчера на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, че скоро ще направи Катар основен съюзник извън НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На среща в Овалния кабинет в Белия дом Байдън каза, че планира скоро да извести Конгреса за това, че на Катар ще бъде предоставен такъв статус, който получават близките съюзници на САЩ извън НАТО, имащи стратегически отношения с американската армия.

Байдън се ръкува с емира ка Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани в Оналния кабинет, вчера 31 януари 2022 г. Снимка АП / БТА

 

"Катар е добър приятел и надежден и способен партньор. Скоро ще уведомя Конгреса, че ще предоставя на Катар статус на основен съюзник извън НАТО, за да изразя важността на нашите отношения. Мисля, че това отдавна трябваше да бъде направено", изтъкна Байдън пред журналисти и в присъствието на емира на Катар.

Катар е най-големият световен износител на втечнен природен газ и потенциално би могъл да доставя допълнителен газ в Европа, ако конфликтът в Украйна причини смущения в доставките за континента.