И Германия обмисля да прекрати военната си мисия в Мали, съобщава в."Зюддойче цайтунг". Мисията на Бундесвера в кризисната западноафриканска страна може да е на ръба на краха, пише изданието.

„С оглед на последните стъпки, предприети от правителството на Мали, трябва да се запитаме честно дали предпоставките за успеха на нашия съвместен ангажимент все още са налице. Нашият ангажимент не е самоцел“, казва пред вестника германската външна министърка Аналена Бербок.

Германската външна министърка Аналена Бербок е представителка на Зелените в трипартийното коалиционно правителство, което включва и социалдемкорати и либерали. Снимка АП / БТА

 

Военната хунта, която управлява Мали от 2020 г. изгони онзи ден френския посланик. Миналия септември тя започна преговори с руската частна армия "Вагнер" да помогне за възстановяване на мира в страната, която вече десет години страда от политическа нестабилност и атаки на джихадисти.

Френското правителство обяви вчера, че възнамерява да обсъди бъдещото военно присъствие в страната с европейските си партньори до средата на февруари.

„Ние сме в тясна консултация с нашите международни партньори и Европейския съюз, особено Франция, за това как да продължим ангажимента си на място. През следващите няколко дни ние също ще разгледаме нашите въпроси на високо ниво с правителството на Мали“, казва Бербок.

Тя добави, че цялостният, основан на партньорство ангажимент с Мали като част от международната общност, се ръководи от дългосрочни цели. Става дума за "сигурност за хората и стабилност и развитие за страната". Това може да се постигне само чрез реформи и връщане към демокрацията, тъй като страната се е договорила и със Западноафриканската икономическа общност (EКОВАС). Западът се опасява, че малийското ръководство все повече клони към Русия.

В момента Бундесверът участва с 328 войници в тренировъчната мисия на ЕС (EUTM) и с 1170 войници в мисията на ООН (МИНУСМА). През май Бундестагът трябва да вземе решение за бъдещето на двете мисии.

Френски войници от операция "Бархан" в гр. Тимбукту в централната част на Мали. Снимка АП / БТА

 

Фрация в момента има 4 000 войници в Сахел - субсахарския район в Западна Африка, който включва няколо съседни на Мали страни със сходни характеристики - икономическа изостаналост, политическа нестабилност, хроничен глад и зависимост от хуманитарна помощ, въоръжени конфликти, все по-голямо проникване на терористични групировки. 

Неспособността на цивилната власт да се справи с тях неотдавна докараха на власт военните с преврат в Буркина Фасо, южната съседка на Мали. И там превратаджиите са обърнали поглед за помощ от Русия.

Франция се борѝ дълго да превърне военните си мисии в Мали и в Сахел в европейски, привличайки към тях сили от други държави членки на ЕС. Разпадането на операцията е поражение за френския президент Еманюел Макрон, който виждаше в нея първообраз на бъдещи европейски въоръжени сили - една от главните му амбиции. Ударът идва в лош момент за Макрон - когато страната му председателства ЕС и по-малко от три месеца преди президентските избори.