Примерът на шофьори на камиони в Канада и в Нова Зеландия, които блокираха жизненоважни пътища в протести срещу задължителната ваксинация, може да се окаже заразителен и да се повтори по сходни начини в различни точки на света по различни поводи. Според американското издание на "Политико" този пример е "боен вик" за крайнодесни и популистки групи по целия свят, които бързо се организират и набират средства от дарения в социалните медии.

Междувременно протестиращи срещу ваксините блокираха втори ключов граничен пункт със САЩ в канадската провинция Манитоба след блокирания вече мост "Амбасадор" в провинция Онтарио, по който минава голяма част от автомобилното движение между двете страни. Заедно с това колона от 60-70 лекотоварни камиона пристигна пред летището в Отава и започна да се движи бавно в кръг пред сградата с надути клаксони. Един от организаторите заяви, че демонстрантите планират да останат и да карат бавно в кръг пред летището "с часове".

Властите в Брюксел заявиха днес, че са забранили достъпа до белгийската столица на общоевропейски "Конвой на свободата", включващ шофьори, които протестират срещу ограниченията заради коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Очакваше се конвоят да пристигне в понеделник в града, в който са централите на институциите на Европейския съюз и НАТО. По-рано конвоят беше забранен от властите в Париж.

Протестиращи хора тръгнаха вчера от Южна Франция на демонстрация, наречена "Конвой на свободата". Париж и Брюксел бяха определени като места, където да се съберат протестиращите. Участниците в конвоя, вдъхновени от подобен вид протести в Канада, настояват за премахване на наложените заради COVID-19 ограничителни мерки.

С цел опазването на обществения ред демонстрациите и блокадите, планирани за уикенда и вдъхновени от подобните протестни акции в Канада, ще бъдат забранени в столицата, заяви днес полицейската префектура на Париж.

Полицията заяви, че ще вземе сериозни мерки, ако забраната бъде нарушена. Служители на реда ще имат за задача да предотвратяват блокади на улици и нарушителите ще бъдат санкционирани с тежки глоби, а на превозните им средства ще бъдат поставяни скоби.

"Федералната полиция ще упражнява контрол върху моторните превозни средства по главните пътища към Брюксел, които идват да демонстрират в Белгия. Районът на Брюксел и град Брюксел ще издадат разпоредби, забраняващи демонстрациите с камиони на своя територия", заяви регионалното правителство на Брюксел, като добави, че досега властите не са получили искане за провеждане на протест.

Автомобилни колони ще потеглят по пътищата на Русия в знак на протест против "олигарсите", системата "Платон" за таксуване на камиони, платените пътища, вдигането на цените и крадците от държавната администрация. Това може да е началото на коренни промени в страната, пише днес в. "Свободная преса", цитиран от БТА.

Обединението на превозвачите в Русия (ОПР) смята да подкрепи колегите си от Канада, организирали "Конвой на свободата". Огромното мнозинство граждани споделят исканията на шофьорите на тирове. Протестите ще започнат вероятно, щом се затопли, превръщайки се в "катализатор, който ще взриви руското общество", прогнозира вестникът.

Търпението на народа е стигнало предела си. Никой не вярва ни най-малко в неотдавнашните "патриотични" заклинания на президента Владимир Путин. Освен сред руснаците и канадците, сериозни брожения има и в ЕС, пише вестникът като дава пример с подготовка на такъв протест в Литва против поскъпването на храните, услугите и горивата.  

Боен вик за крайнодесните

Канадският протест се разпростпранява като вирус онлайн, той се превръща в обединяващ вик за водещи американски републикански политици, крайнодесни инфлуенсъри и групи от бели супремасисти (привърженици на върховенството на бялата раса), пише днес американското издание на "Политико". Те всички се обединяват в нападките си срещу либералния канадски премиер Джъстин Трюдо, като всеки на своя почва търси собствена политическа изгода.

Политици от бившия президент Доналд Тръмп до представителката Марджъри Тейлър Грийн (републиканка от Джорджия) подкрепят протестите в Канада, които започнаха в отговор на заповедта на властите там за задължително ваксиниране на шофоьорите на камиони, влизащи в страната. Протестът бързо ескалира в глобално движение, включващо широк набор от каузи против статуквото, координирани в социалните медии и криптирани групи за съобщения, пише "Политико".

Изданието е установило, че в "Телеграм", социална мрежа, предпочитана от крайнодесните поради липсата на модериране на съдържанието, групи от десетки хиляди хора от Съединените щати, Европейския съюз и по-далече бързо са се мобилизирали, за да подкрепят канадския бойкот.

В множество платформи за доброволно групово финансиране хора от цял ​​свят са дарили колективно милиони долари в подкрепа на канадското движение и са започнали подобни кампании за групово финансиране за протести в американски щати и европейски страни.

От началото на пандемията в началото на 2020 г. хората, които се противопоставят на правителствените мерки, изградиха тесни връзки в социалните медии, често се обръщайки към периферни мрежи, след като "Фейсбук" И "Туитър" започнаха да чистят дезинформацията за ваксините през 2021 г.