След половин десетилетие опити, Столичният общински съвет най-после прие да не се допускат в София превозни средства с животинска тяга.

Общинските съветници приеха промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, предложена от Карлос Контрера. Контролът върху спазване на забраната ще се упражняват от Столичния инспекторат, СДВР "Общинска полиция" и дирекция "Аварийна помощ и превенция" на общината.

От 2016 г. насам бяха правени множество опити да се прекрати ползването на каруци с коне в столицата - но безуспешни. Всъщност и в момента съществува забрана за каруци в центъра на града, по Околовръстния път и основните булеварди, но тя не се спазваше - като оправданието на контролните органи бе, че няма къде да приютяват конете на нарушителите.

С тази задача сега ще се заеме общинското предприятие "Екоравновесие". Компетентните органи ще задържат за отговорно пазене каруцата, както се процедира с автомобилите, паркирани неправилно, а животно ще се конфискува и предава на "Екоравновесие".

Собствениците на животните ще могат да си ги вземат след заплащане на разходите по отговорното пазене, отглеждане и лечение, като ще трябва да платят и глоба.

Не е ясно обаче какво ще стане, ако те зарежат животното и "Екоравновесие" се препълни.

Новата наредба влиза в сила от 1 юни тази година, а районните кметове трябва да уведомят за изменението собствениците на регистрирани ППС с животинска тяга. Мнозинството каруци обаче остават нерегистрирани.