Около 300 души се стекоха на планирания за днес европейски „Конвой на свободата“ в Брюксел.

Те планираха да парализират столицата на Европа навръх Свети Валентин или Деня на влюбените. До този момент обаче това не им се удава.

Протестиращите дойдоха от Франция, а също така от Нидерландия и Люксембург. Те се събраха на входа на парка „Сенкантенер“ в непосредствена близост до сградите на Европейската комисия и Съвета на ЕС. Полицията обаче предвидливо бе затворила вратите на входа на парка, както и улиците, водещи оттам към евроинституциите.

Протестиращите за кратко спряха движението на камионите край парка "Сенкантенер", макар шофьорите да ги поздравиха с клаксоните.

 

„Конвоят на свободата“ е вдъхновен от шествия с коли и камиони в Канада против ограниченията, свързани с COVID-19, задължителното ваксиниране и зелените сертификати.

Играта на котка и мишка между протестиращите и белгийската полиция започна още в неделя вечер. Тъй като силите на реда следят социалните мрежи, участниците в „Конвоя“ пускаха разнопосочна информация за мястото на протеста, за да заблудят врага.

Участничка в шествието държи знаме с надписа "МВир" на няколко езика, изрисувано с цветовете на дъгата.

 

Някои от протестиращите поискаха шествието да се пренасочи обратно към Франция и да тръгне към Страсбург, където днес започна редовната пленарна сесия на Европейския парламент. Там в момента се намират евродепутатите и еврокомисарите. Идеята обаче бе отхвърлена.

Полицията в Брюксел забрани протеста с превозни средства, тъй като за него така и не бе подадена молба, както изискват законите в Белгия.

Полицията докара и бронетранспортьор. Не се наложи обаче употребата му.

 

Когато стана ясно, че протестиращите от Франция все пак ще тръгнат към Брюксел, бяха взети предохранителни мерки. Влизащите оттам коли и камиони бяха пренасочвани към паркинга край „Експо“ центъра, намиращ се до Атомиума в северозападния квартал Хейзъл. Точно покрай него минава основният маршрут, по който в Белгия се влиза от Франция.

Отделно властите предупредиха, че нарушителите на забраната могат да получат строги присъди – до 10 години затвор, в зависимост от нанесените щети на икономиката в резултат на евентуална блокада.

Полицаи проверяваха всички коли с френски номера, минаващи през кръговото кръстовище на площад „Шуман“, където е Европейската комисия. След удостоверяване на самоличностите и отваряне на багажниците на шофьорите бе нареждано моментално да се изтеглят от района.

Протестиращите се появиха край евроинституциите рано следобед и се отправиха към входа на парка „Сенкантенер“, чийто вход се оказа затворен за тях. Те развяваха знамена – предимно френски, и скандираха "Свобода!" и лозунги срещу президента Еманюел Макрон.

„Не могат да ме карат да се ваксинирам и да си вадя някакви сертификати. На такива като мен ни отказват достъп навсякъде. Отнасят се с нас като нацистите с евреите някога“, сподели пред Клуб Z белгийски младеж, присъединил се към протеста. Той се назова само с името Тим.

Французойката Тифани от областта Бретан е заклет антиваксър.

„Свобода и любов по целия свят. Това е, което искаме!“, изкрещя тя и не пожела да разговаря повече с журналисти.

Сред демонстрантите се намериха и евроскептици. Един от тях, също французин, се оплака, че откакто страната му е влязла в ЕС, е обеднял. На видима възраст той бе около 30-те. И не стана ясно дали има предвид ЕС, който съществува в сегашния си вид и под настоящото си име от края на 1993 г., или създадената през 1951 г. по идея на Франция Европейска общност за въглища и стомана – предшественичка на ЕС.

Спецчасти прогониха протестиращите антиваксъри.

 

Час след пристигането на протестиращите  те бяха изтикани от специални части. Не се стигна до стълкновения – поне в района край евроинституциите. Хеликоптери следяха от въздуха движението на протестиращите.

Възможно е днес в Брюксел пак да има демонстрации. Много от пристигналите от Франция ще останат да гостуват на свои съмишленици в Белгия, които им предлагат подслон.