САЩ осъдиха съпките на Русия да признае за независими руските етнически сепаратистки анклави в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Такъв ход би "представлявал грубо нарушение на международното право," каза в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от агенцията.

По-рано външният министър на Франция Жан-Ив Льо заяви, че ако Москва признае двете подкрепяни от Русия отцепнически области в Източна Украйна за независими, това ще бъде "атака без оръжия", предаде Ройтерс.

"Приемането на тази резолюция допълнително ще подкопае суверенитета и териториалната цялост на Украйна, ще представлява грубо нарушение на международното право, ще постави под допълнително съмнение заявения ангажимент на Русия да продължи да се ангажира с дипломация за постигане на мирно разрешаване на тази криза", каза Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Долната камара на руския парламент, Думата, вчера прие обръщение към президента Владимир Путин да признае самобявилите се през 2014 г. Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). 

"Коментар по този въпрос няма, президентът получи обръщението, той не реагира на него, прие го за сведение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция РИА Новости.

Говорейки пред журналисти, той добави, че евентуално признаване на двете "републики" би било в нарушение на т.нар. мински споразумения, според които те остават част от Украйна и че Киев и Москва трябва да се договорят за техен бъдеш автономен статут.

"Безусловно, признаване не се корелира с минските споразумения. Това наистина е така", каза Песков, цитиран от агенция "Интерфакс".

На въпрос дали Путин няма да признае ДНР и ЛНР, докато твърди, че се придържа към цитираните споразумения, Песков отговори.

"Президентът каза, че главната задача е реализацията Минския комплекс от мерки".