Един българин е блокиран в гаража на ферибота "Юрофери Олимпия", който се запали рано тази сутрин в Йонийско море край гръцкия остров Корфу, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Друг наш сънародник е в неизвестност.

Първоначално "Прото тема", като се позовава на своя информация, съобщи за двама блокирани българи, но по-късно уточни, че става въпрос за един българин и един турчин. Според изданието те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По сведения в други гръцки медии блокираните също са българин и турчин. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

Според информация на Нова тв обаче много българи, включително семейства с деца, са били на борда на бедстващия все още ферибот.

Сред тях са били и 37 български шофьори на пловдивска фирма. 35 са спасени, един е в неизвестност, а един шофьор е въпросният - който е заклещен в средата на кораба заедно с турски водач на камион.

Пред Нова тв Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма, казва:

„Казаха, че тръгват лодки с хора, които да режат кораба, за да ги извадят двамата шофьори. Единият е наш, другият е турски шофьор.”

По думите му 33 камиона на неговата фирмата са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро. 

Друг българин - потребителят на Фейсбук Румен Методиев, качи кадри със заглавие "Отървахме кожата":

Според последна информация от бреговата охрана в неизвестност остават десет пътници на кораба, а двама са блокирани все още на борда, съобщи Скай. Според други сведения в неизвестност са 14 души. Общият брой на пътуващите на кораба според списъка е бил 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. 

Пред БТА Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни работници, разказа, че повечето хора са спяли по време на инцидента. Според пътници на борда част от шофьорите са разбрали, че нещо се случва, когато са започнали да се взривяват гуми и стоки в камионите от пожара. Някои, за да се спасят, са скачали направо в морето.

"Имало е много хора по леките коли и камионите там, все пак корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и поради тази причина е било доста стресираща ситуация", допълва Стамболийски.

По думите му щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени, заедно със стоките в тях.

МВнР излезе със съобщение:

"Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост."

Два плавателни съда с водно оръдие се опитват да потушат пожара.

Фериботът „Юрофери Олимпия“ под италиански флаг, пътуващ по линията Игуменица (Гърция) – Бриндизи (Италия), се запали тази сутрин край Корфу, Западна Гърция. В ход все още е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби, допълва БТА.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщи пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. Болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

МВнР на Румъния вече излезе с официална информация, че са спасени всичките техни 29 граждани.