Руският президент Владимир Путин призна днес за суверенни държави самообявилите се рускоезични републики в Източна Украйна и сключи с техните лидери договори за дружба, сътрудничество и взаимна помощ, включително военна, в ход, който фактически откъсва нови територии от Украйна и изостря рязко противопоставянето със Запада.

Признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), отцепили се от Украйна през 2014 г., може да доведе до открито изпращане на руски военни сили и в двете територии с оправданието, че Русия се намесва като съюзничка, за да ги защити от войските на Киев и това да стане прелюдия към война. Европейският съюз веднага заяви, че актът на руския президент нарушава международното право.

„Смятам за необходимо да се вземе дълго закъснялото решение – незабавно да се признаят независимостта и суверенитетът на Донецката народна република и Луганската народна република“, каза Путин в края на почти едночасово телевизионно обръщение с безпрецедентно остри нападки срещу Запада и противоречив исторически увод, целящ да докаже, че Украйна всъщност е руска.

"Моля Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира договорите за приятелство и взаимопомощ с двете републики. Тези два документа ще бъдат подготвени и подписани в най-близко бъдеще", добави той.

Западни лидери предупредиха миналата седмица, че ще смятат признаването на ДНР и ЛНР за нова незаконна окупация на украинска територия от Русия след анексията на Крим през 2014 г. и за край на Минските споразумения, според които Донецка и Луганска област остават част от Украйна.

Путин заяви, че Русия е направила всичко, за да запази тези споразумения и териториалната цялост на Украйна и обвини за провала им Киев.

„Президенти, депутати от Радата се сменят, но същността, агресивната националистическа природа на самия режим, който завзе властта в Киев, не се променя. Той е изцяло и изцяло продукт на държавния преврат от 2014 г. не признават никакви друго решение на въпроса с Донбас, различно от военно“, добави Путин.

Според президента „управляващият елит в Киев постоянно заявява нежеланието си да приложи пакета от мерки от Минск за разрешаване на конфликта“ и не се интересува от мирно разрешаване на ситуацията.

„Напротив, (той) отново се опитва да организира блицкриг (нем. светкавична война) в Донбас, както вече се случи през 2014-2015 г. Ние помним как свършиха тези приключения тогава“, каза Путин.

При подписването на договоритае бяха спазени строги мерки за физическо дистанциране. Снимка АП / БТА

Малко преди да подпише указа Путин разговаря по телефона с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, които изразиха разочарование от решението му, но казаха, че ще продължат контактите с руския президент.

По-рано днес лидерите на двата анклава Денис Пушилин и Леонид Пасечник призоваха Путин в предавани от централната руска телевизия обръщения да признае независимостта им и да защити населението им от това, което те описват като нападения от страна на украинските правителствени сили. Путин свика руския Съвет за сигурност на спешно заседание, което обсъди обръщенията.

Миналия петък Пушилин и Пасечник започнаха да евакуират населението от двете територии в Русия, а в събота обявиха всеобща мобилизация. 

Руската Дума прие миналата седмица обръщение към Путин да признае ДНР и ЛНР. 

Русия продължава да поддъжа близо 150-хилядна армия по границите с Украйна като според западни разузнавания, цитирани от международните медии, войските са в готовност да атакуват.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмирий Песков поля със студен душ надеждите за дипломатическо решение на кризата, като отрече руският лидер да има "конкретни планове" за среща с американския президент Джо Байдън. 

Френският президент Еманюел Макрон, който разговаря снощи по телефона поотделно с Байдън и с Путин, съобщи, че двамата са се съгласили "по принцип" да се срещнат, за да обсъдят Украйна, като Байдън е казал, че това може да стане, само ако Русия не нахлуе в Украйна.

Сепаратистите искат защита от Москва

"От името на целия народ на Донецката народна република ви молим да признаете Донецката народна република като независима, демократична, правова, социална държава", заяви по-рано днес Пушилин в обръщението си към Путин, пряко предавано от руския телевизионен канал "Русия 24".

"Молим да разгледате възможността за слючване на договор за дружба и сътрудничество между Донецката народна република и Руската федерация, предвиждащ сътрудничество в сферата на отбланата", добави той.

Аналогичен апел отправи Пасечник:

„Уважаеми Владимир Владимирович! За да предотвратим масова смърт на цивилното население на републиката, 300 хиляди от които са граждани на Русия, ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република. Също така ви моля да обмислите възможността за сключване на споразумение за приятелство и сътрудничество между ЛНР и Руската федерация, включително взаимодействие в областта на отбраната“, каза той, цитиран от ТАСС.

Медведев: Нямаме друго решение, това са наши хора

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви на днешното му заседаниет, че ситуацията в Украйна няма да се подобри и че единственият изход в този случай е признаването на правосубектността на Донецката и Луганската народни републики, предаде ТАСС.

„Ако ситуацията се развива по този начин ... и няма признаци на подобрение, то единственият изход в този случай ще бъде признаването на правосубектността на съответните територии, което е изцяло от компетентността на президента. на страната. Но според признаците, които виждаме сега, тази ситуация по всяка вероятност няма да се подобри", каза Медведев.

Той припомни, че в момента на територията на двете републики живеят около 800 хиляди граждани на Руската федерация.

"В случая имам предвид не руския свят, за който се грижим, помагаме, подкрепяме по всякакъв начин, а граждани на Руската федерация. Граждани, които живеят в друга държава. Това са наши хора", подчерта Медведев.

Според руските медии след решенията за евакуация на възрастното население, на жените и децата от т.нар. ДНР и ЛНР в съседната с тях Ростовка област в Южна Русия са пристигнали над 60 000 бежанци, част от които се настаняват у роднини, а друга част - в центрове за временно настаняване. Путин нареди държавният бюджет да изплати на всеки новопристигнал бежанец по 10 000 рубли (112 евро) еднократна помощ.

Интерфакс предаде днес, че властите на руската Орловска област, която е близо до Източна Украйна, са обявили извънредно положение заради притока на бежанци оттам. 

Жители на Донецка и Луганска област се качват на влакове за отпътуват за Русия заради обявената от лидерите им евакуация. Снимка АП / БТА

 

Неколкократно през последните седмици медии в САЩ и Европа цитираха разсекретени разузнавателни данни, че Русия планира да предизвика напрежение и фалшиви инциденти в Донбас като претекст да нападне Украйна.

Фалшиви новини

Руските въоръжени сили съобщиха днес, че военни и гранични полицаи са предотвратили навлизането в Русия на "диверсионно-разузнавателна група" от украинска територия и че петима души са били убити, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски осведомителни агенции.

Украйна отхвърли тази информация, нарече я фалшива новина и каза, че в Ростовска област, където се предполага, че се е случило нахлуването, не е имало украински сили.

Интерфакс цитира руските въоръжени сили, според които, са били унищожени украински военни машини.

Съобщението идва в момент на изключително изострено напрежение между двете страни. Русия продължава да отрича обвинения от САЩ и съюзниците им, че би могла да нахлуе в Украйна всеки момент.