Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес изпращането до президента Владимир Путин на резолюция за признаване на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се".

Думата не подкрепи алтернативно предложение за изпращане на текста на резолюцията в руското министерство на външните работи за провеждането на консултации.

Резолюцията ще бъде подписана незабавно и изпратена на президента Путин, заяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Според Володин депутатите са убедени, че "признаването на ДНР (Донецката народна република) и ЛНР (Луганската народна република) ще създаде основания за гарантиране на сигурността и защитата на жителите на републиките от външни заплахи, както и за укрепване на международния мир и регионална стабилност в съответствие с целите и принципите на Устава на Организацията на обединените нации и ще инициира процеса на международно признаване на двете държави".

НАТО: Пак ще бъде нарушаване на териториалната цялост на Украйна

Евентуалното признаване бе коментирано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ако това се случи, отново ще има нарушение на териториалната цялост на Украйна. Няма съмнение, че Донецка и Луганска области са част от нея в рамките на международното признатите граници. Всяко признаване ще е нарушение и на Минските споразумения и ще бъде трудно намиране на политически изход от кризата“, отговори той на журналистически въпрос.

Столтенберг говори на пресконференция в навечерието на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки.