Бебета и съвсем малки деца са връзвани с бинт за леглата си. Това показват клипове, заснети от жени, които лежат в болницата в Сливен МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Малките пациенти са оставяни сами за продължително време, плачат продължително и не им се обръща внимание, разказват майки.

"Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва пред бТВ Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала до телевизията.

"Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето. Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 часа и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, обяснява още Мария.

Масово бебета на няколко месеца стоят така вързани почти 24 часа. шокиращо било състоянието на бебетата , приети сами, без майките си, свидетелства пред бТВ друга жена, която предпочита да запази анонимност.

„Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“, спомня си жената.

Позицията на болницата

Сливенската болница обяви, че започва проверка. РЗИ и други институции също са сезирани по случая.
 
„В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати“, се посочва в официална позиция на лечебното заведение.

„Това се прави единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител“, се казва още.

Когато има приети деца без присъствие на родител, това не е по вина на болницата, отбелязват оттам.

„В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй като се грижат за други деца. В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ“, пише в позицията.

"В момента детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от COVID медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение. В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1309 пациенти", пишат още от лечебното заведение.