Американският президент Джо Байдън обяви на извънреден брифинг, че санкционира две руски банки - "Внешекономбанк" (VEB) и "тяхната военна банка". По-късно източник от Белия дом съобщи пред Си Ен Ен, че военната банка е "Промсвязбанк". 

Байдън сподели, че ще бъдат наложени и "всеобхватни санкции" срещу руския държавен дълг. 

"Това означава, че отрязваме руското правителство до западното финансиране. То вече не може да събира пари от Запада и не може да търгува с новия си дълг на нашите пазари или на европейските пазари."

Байдън посочи, че ще бъдат наложени санкции и на "руския елит и членовете на семейства му".

"Те споделят корупционните печалби на политиката на Кремъл. Ще трябва да споделят и болката".

Държавният глава заяви, че от разположените в Европа американски войски ще бъдат пренасочени войници към страните от Прибалтика - Литва, Естония и Латвия.

"Подчертавам - това са дефанзивни движения", заяви той. "Нямаме намерение да се бием с Русия. Но САЩ и съюзниците ни ще защитаваме всеки инч от територията на НАТО".

Байдън критикува решението на Путин да признае за независими двата контролирани от сепаратистите региона в Източна Украйна и обяви действието на колегата си за "началото на руска инвазия в Украйна".

"Вчера Владимир Путин призна два региона на Украйна за независими държави. И поради някаква странна причина той заяви, че тези региони вече не са част от Украйна и нейната суверенна територия", каза той. "Казано накратко, Русия обяви, че изрязва голяма част от Украйна. Снощи Путин разреши руските сили да се разположат в тези региони. Днес той заяви, че тези региони всъщност се простират по-навътре от двете области, които той призна, претендирайки за големи площи, които в момента са под юрисдикцията на правителството на Украйна", каза той.

Байдън обвини Путин, че си търси "причина, за да отнеме още територия чрез сила".

"Това е началото на руска инвазия в Украйна", обяви демократът, след което възкликна. "Какъв си мисли, че е Путин, че да обявява нови т.нар. страни на територия, която принадлежи на съседите им? Това е грубо нарушение на международното право и налага твърдата реакция на международната общност".

След това той разкри, че ще започне "да налага санкции, които ще са много отвъд стъпките, които ние и нашите съюзници и партньори предприехме през 2014 г."

"И ако Русия продължи с тази инвазия, ние сме готови да продължим с още по-тежки санкции", увери Байдън.

Президентът определи речта на Путин от миналата вечер като "пренаписване на историята", в която той "пряко" е атакувал "правото на Украйна да съществува".

"Той индиректно заплаши територии, които преди е контролирала Русия, като така заплаши и членки на НАТО".

Многократно по време на речта си Байдън изрази задоволство, че "САЩ и съюзниците ни" са обединени както никога досега. В даден момент дори вметна, че именно това е пропуснал да вземе предвид Путин. По този повод той сподели, че Америка е работила заедно с Германия, за да спре "Северен поток 2".

"Заради действията на Русия работихме заедно с Германия, за да гарантираме, че "Северен поток 2" няма да продължи напред, точно както обещах. Тъй като Русия обмисля следващия си ход, ние също сме подготвили следващия си ход. Русия ще плати по-висока цена, ако продължи с агресията си, включително допълнителни санкции", каза Байдън.

Американецът уточни, че все още вярва, че чрез дипломация "има време да се предотврати най-лошия сценарий".

"САЩ и съюзниците ни сме отворени за дипломация, ако се подходи сериозно. В края на краищата ще съдим Русия по действията ѝ, не по думите ѝ".