ЕС почти сигурно няма да изхвърли Русия от глобалната платежна система SWIFT, съобщиха източници от Брюксел пред Ройтерс. В момента Съюзът подготвят нов транш от санкции срещу Москва, след като в 05:00 часа българско време започна руската офанзива срещу Украйна.

Външните министри на балтийските държави призоваха в четвъртък да се спре достъпа на Русия до SWIFT. Други държави членки на ЕС обаче са против. Подобен ход действително би ударил тежко руските банки, но също така би затруднил европейските кредитори да си върнат парите.

"Извънредността и консенсусът са от първостепенен приоритет в момента", обяви дипломат от ЕС, добавяйки, че на този етап това означава да не се предприемат действия в рамките на SWIFT, тъй като това би имало тежки последици и за Европа.

Друг дипломат от ЕС обяви, че "не му е известно да се подготвя споразумение (за SWIFT) в този момент".

Данните на Банката за международни разплащания (BIS) показват, че европейските кредитори държат лъвския дял от близо 30 милиарда долара в експозицията на чуждестранни банки към Русия.

Базираната в Белгия SWIFT е масово използвана от банките за изпращане и получаване на нареждания или информация за парични преводи. Тя се следи от централни банки в Съединените щати, Япония и Европа.