След над седем часа заседание българският парламент най-сетне осъди с нарочна декларация руската инвазия в Украйна. Но "на парче". И с "половин уста". 

Това се случи след като първо близо пет часа народните представители безметежно обсъждаха бюджета за 2022 година, карайки се за алинеи, точки и запетаи, докато най-накрая от ДПС не повдигнаха темата - как е възможно народното представителство да се прави, че не вижда, че "в комшията гори". 

Както Клуб Z писа, депутатите сформираха контактни групи между представители на всички парламентарни групи, които да излязат с общ текст на декларация. И се появи проблем за БСП и "Възраждане" - думичката "санкции". И по-точно точка втора, в която се посочва, че България "подкрепя съюзниците ни от ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, за деескалация на конфликта". Макар от левицата да не признаха, че имат проблем със "санкции"-те, това си пролича при последвалото гласуване.  

Ето как се развиха събитията:

Около 14 ч. председателят на парламента Никола Минчев постави на гласуване искането ан ДПС и последвалото такова на ГЕРБ парламентът да спре да се занимава с бюджет 2022, защото това в ситуация на война е просто нелепо и да премине към обсъждане на общата декларация. При първото гласуване депутатите отхвърлиха предложението. От ДПС обаче поискаха прегласуване и то бе прието. Към този момент единна позиция за спорната думичка нямаше. 

Без никаква изненада изказване поиска да направи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Който не само си призна, че партията му не желае текста за санкциите, но и се обоснова на висок тон с това, че България не трябвало да заема страна в конфликта, щяла да пострада икономически, никой не бил помислил за сънародниците ни в Украйна и прочее.

"Няма вечни съюзи, има вечни интереси! Какво казваме ние в момента - на практика се включваме в конфликта!", викна Костадинов. 

Последва размяна на реплики от които стана ясно, че депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, е показал неприличен жест (по-късно стана ясно и че е бил този със специфичното свиване на 4 от 5-те пръста на ръката) към Костадинов. Заради което Никола Минчев го порица.

Дебатът аха беше започнал, когато депутатът от левицата Иван Ченчев поиска 30 минути почивка. В това време в парламента по спешност пристигна премиерът Кирил Петков - неофициално - да убеждава левицата, част иначе от управлението, да се вразуми и да подкрепи общата декларация. Разговорите се водеха при закрити врата. А съдържанието им бе запазено в тайна.

Така след почивката премиерът влезе в залата и поиска думата, за да призове депутатите към единна позиция. От това щяло да си проличи дали хората в тази зала са лидери, или "вземаме частични позиции".

"Да се обединим, да покажем обща позиция", призова министър-председателят и пак подчерта, че тази на българското правителство е ясна - "Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани. Нарушават изцяло международното право. В един глас сме с ЕС и НАТО. Съединението прави силата не само в България", посочи още Петков.

От "Възраждане" пак възразиха с познатите си вече аргументи, на което премиерът се ядоса:

"Или сте лидери тука, или някои от вас просто нямат място на тези места!"

И ето го ключовият момент - председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски излезе на трибуната, за да направи следното предложение: да се гласуват поотделно преамбюлът и отделните точки в декларацията. 

И при ключовата втора точка, която гласи:

"Подкрепя партньорите и съюзниците в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта"

Разпредението на гласовете бе следното:

191 гласа "за", 14 "против" и 20 "въздържал се". 

А разпределението по парламентарни групи извади наяве развиващата се цял ден "драма" на БСП и хората на Костадинов:

От ПП 64 бяха "за", а двама "въздържал се" (Юрий Козлов и Константин Бачийски); всички 54-ма от ГЕРБ - "за"; всички 34-ма от ДПС - "за". БСП - от 19 гласували 18 "въздържал се" и 1 "против". Всички 23 народни представители на "Има такъв народ" гласуваха със "за", както и 16-те депутата на "Демократична България". Всички 13 гласували от "Възраждане" гласуваха с "против". (При първото гласуване от ПП имаше трима "въздържал се" - Юрий Козлов, Константин Бачийски и Йордан Маджунков).

Макар и парче по парче, декларацията все пак бе приета.

Все пак, след гласуването, на БСП й се наложи да обясни гласуването с "въздържал се". И обяснението бе много сходно с това на "Възраждане" - България можела да бъде икономически потърпевша от санкции, позицията на БСП била "принципна".

Цялото това фиаско обаче даде повод на ГЕРБ, в лицето на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, да обяви: в това правителство няма единство и то е негодно да управлява.

Работата на депутатите продължи със закрито заседание - изслушване на шефовете на службите.

БСП се въздържа и в Столичния общински съвет

По-рано през деня с довода, че Столичният общински съвет трябва да изчака националната позиция за Украйна - БСП-арите в малкия парламент гласуваха "въздържал се" на декларация, осъждаща Русия, подобно на своите колеги в Народното събрание.

"Нито имаме компетенцията, нито имаме информацията, освен от медиите - наши и чужди. Не очаквам да се съобразите с нашата позиция. За това БСП се въздържа, на този етап, да участва в приемането на такава декларация. Ние заявяваме, че ще изчакаме националната позиция, която е редно да бъде и позиция на всички институции в България", заяви Паргов.

Разбира се, БСП иска и корекция на текстовете, един предложен от ГЕРБ и един от "Демократична България".

Предложението на БСП бе отхвърлено - а и по-късно, въпреки въздържанието на БСП, двама депутати от ПП, и "против" от "Възраждане", декларация, осъждаща инвазията на Русия и призоваваща за санкции срещу режима на Путин, бе приета от парламента.

В крайна сметка СОС прие следната декларация:

Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и  признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.

Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години  пред сериозна опасност.

Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.

Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.

Световната демократична общност, към която принадлежи и България трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.

Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и правителството да предприемат действия и наравно с нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности.