УЕФА реши да премести финала на Шампионската лига този сезон в Париж, като наказание за инвазията на Русия в Украйна.

Мачът, който ще се проведе на 28 май, трябваше да се играе на стадиона на "Зенит" в Санкт Петербург. Той бе специално построен за Световното първенство през 2018 г. и финансиран от руския енергиен гигант "Газпром", основен спонсор на УЕФА.

Вместо това срещата между финалистите ще се проведе на "Стад дьо Франс" в северното предградие на Париж - "Сент Дени". Франция за последно домакинства на финала през 2006 г. От съобщението на УЕФА става ясно, че френският президент Еманюел Макрон е предложил арената, за което му се изказва благодарност.

УЕФА също така реши, че ще премести всички мачове от европейските турнири, които трябваше да се играят в Русия и Украйна, независимо дали включват клубни или национални отбори.

В момента това засяга само една среща: следващия домакински мач на "Спартак" (Москва) в Лига Европа.

Русия и Украйна трябва да играят в плейофи за определяне на последните отбори от Европа за Световното в Катар в края на тази година. Вчера ФИФА заяви, че следи ситуацията,  но засега не е взела решение за преместване на домакинства.

Русия по програма приема Полша на 24 март в Москва. А Украйна гостува в същия ден на Шотландия. Победителите се класират на финали, спечелилите в които получават квоти за Мондиала.