Украинският президент Володимир Зеленски направи изявление тази сутрин и каза, че страната му ще триумфира над руските сили.

Той каза, че правителствените сили все още контролират Киев и „ключови точки около града“. Добави, че украинските сили ще спечелят, и разкритикува дезинформацията.

В последния раздел на речта си той каза:

„Моля, спрете тези, които лъжат, или се опитват да ви лъжат, или лъжат нас. Трябва да спрем тази война. Можем да живеем в мир заедно, глобално като хора."

„Нашите военни, нашата национална гвардия, нашата национална полиция, нашата териториална отбрана, специални служби, граждани на Украйна, моля, продължете. ние ще спечелим. Слава на Украйна."

Зеленски каза:

„Ние успешно сдържаме вражеските атаки. Знаем, че защитаваме нашата земя и бъдещето на нашите деца. Киев и ключовите райони се контролират от нашата армия.

„Окупаторите искаха да поставят своята марионетка в нашата столица. Те не успяха. По нашите улици се водеше подобаващ бой.

Врагът използваше всичките си оръжия, артилерия, парашути, всичките си оръжия. Те удрят жилищни райони, опитват се да унищожат енергийната инфраструктура и всеки трябва да ни помогне да спрем тази окупация."

Той каза, че след дискусии с лидерите на ЕС през последните дни, включително относно изключването на Русия от системата за плащания SWIFT, той вярва, че Украйна трябва да стане част от ЕС и нейните граждани трябва да имат същите права.

„Украинският народ заслужава да стане член на ЕС. И това би било сигнал за вашата подкрепа към Украйна. Тази дискусия трябва да бъде затворена.

„Обсъдихме това днес с европейските лидери. Цялото оборудване и военна помощ за отбрана идват в Украйна и се работи по изключване на Русия от SWIFT. Надявам се, че Унгария ще бъде принудена да подкрепи това решение."

Той поиска хора, които могат да се върнат в Украйна, за да се бият, да го направят: „Във всеки час и място, град, град и човек ... навсякъде, където врагът убива нашия народ, нашите въоръжени сили правят всичко възможно да унищожи врага."

„Онези градове, които са атакувани от въздуха, се държат, браво. Ако можете да унищожите окупаторите, моля, направете го. Всеки, който може да се върне в Украйна, моля, направете го, моля, върнете се."

„Ще имаме много работа, за да възстановим нашата Украйна. Всеки, който може да го защити в чужбина, да го направи директно дружно. Всеки приятел на Украйна, който иска да се присъедини към Украйна в защитата на страната, моля, елате, ние ще ви дадем оръжие. Съвсем скоро ще бъде обявено как може да стане това. Всеки, който защитава Украйна, е герой."

Той отправи още една молба към руския народ да помогне за спиране на войната, като окаже натиск върху Владимир Путин и неговото правителство. Антивоенни протестиращи бяха арестувани през последните дни в Москва и Санкт Петербург.

„Искам всички в Русия да ме чуят. Всички. Стотици пленени войници, които са тук, в Украйна, не знаят защо са били изпратени тук да убиват хора или да бъдат убити. Хората трябва да кажат на правителството защо войната трябва да бъде спряна, повече хора от вашата страна ще останат живи."

„Вашите граждани изразяват противопоставянето си на тази война. Знаем, че много хора в Русия сега са шокирани от бруталността на руското правителство, това е правилната реакция, благодарен съм на тази реакция."