Френският президент Еманюел Макрон е разговарял днес час и половина по телефона с руския лидер Владимир Путин, съобщи в. "Новая газета".

Във връзка с началото на преговорите между руската и украинската делегации в Беларус Макрон е поискал руският президент да изпълни три условия:

  • прекратяване на всички нападения срещу цивилни и домове;
  • запазване на цялата гражданска инфраструктура;
  • осигуряване на пътната безопасност, по-специално пътищата на юг от Киев.

„Президентът Путин потвърди готовността си да поеме задължения по тези три точки“, заяви администрацията на френския президент.

По време на срещата Макрон „повтари искането на международната общност да спре руската офанзива срещу Украйна и потвърди необходимостта от незабавно прекратяване на огъня“ , съобщи Елисейският дворец, цитиран от френския новинарски тв канал Бе Еф Ем.

От своя страна Кремъл заяви, че френската страна е изразила „добре познати възгледи за специалната военна операция, провеждана от Русия за защита на Донбас“ и изрази надежда за бързо уреждане, пише "Новая газета".

„Владимир Путин подчерта, че такова уреждане е възможно, само ако безусловно се вземат предвид законните интереси за сигурност на Русия, включително признаването на руския суверенитет над Крим, решаването на задачите за демилитаризиране и денацификация на украинската държава и гарантиране на нейния неутрален статут". се казва в изявление на Кремъл.

Президентската пресслужба отбеляза още, че „руските въоръжени сили не заплашват цивилни и не нанасят удари по цивилни обекти“.

„Заплахата идва от украински националисти, които използват цивилното население като жив щит“, добави Кремъл.

Разговорът между двамата лидери е продължил от 15.10 до 16.40 ч. московско време.

Преди това Макрон е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски. От Елисейския дворец съобщиха, че именно по искане на Киев френският лидер се е обадил на Москва, предаде "Новая газета".

Френският държавен глава похвали в съобщение в Туитър "чувството за отговорност" на Зеленски.