Новото ръководство на Министерство на вътрешните работи е решило да увеличи щата на "Гранична полиция" , който бе сериозно орязан през последните години. Предвижда се през следващата година числеността на главната дирекция да бъде подсилена с нови 300 униформени. 

Това научи Клуб Z от източници от ръководството на ведомството. 

"Над 1400 гранични полицаи са били съкратени за периода 2006-2013 година. В същото време толкова се наложи да бъдат командировани от вътрешността на страната, за да се подсили охраната заради бежанската вълна от Сирия", коментира източникът ни. 

Идеята е в следващите няколко години да се възстанови цялата липсваща бройка граничари като се преназначат действащи полицаи на границата. Те ще преминат и необходимото обучение. 

Само преди няколко дни ЗИЛ с 15 командировани полицаи се преобърна по черен път близо до село Горно Ябълково. Загина шофьорът - 34-годишният полицай Асен Асенов от Свищов. Всички служители в камиона са били от командированите от страната служители. 

Въпреки че покрай катастрофата се заговори, че причината за нея се корени в тежките условия на работа, остарялата техника и оборудване, множеството часове извънреден труд, в МВР смятат, че с възстановяването на щата на "Гранична полиция" ще се минимизира вероятността от повторение на такива инциденти. От там са категорични, че всички командировани в момента на границата трябва да бъдат прибрани. 

Увеличаването на щата на граничарите е част от реформата, която новото ръководство на МВР готви. Тя включва и цялостна административна реформа. Както Клуб Z писа, министър Веселин Вучков смята да въведе ясно разграничение между държавните служители в силовите ведомства и редовите униформени. Сега в общия случай те са поставени под общ знаменател - пенсионират се при едни и същи условия и взимат едни и същи обезщетения при напускане на системата.

Вучков настоява още всички служители, независимо дали в МВР, ДАНС или НРС, да имат един и същ коефициент за работа в съответното ведомство към заплатите си. В момента има отчетлива разлика между МВР и ДАНС например, която е в полза на агенцията. Идеята е новата система за заплащане и назначаване да не засегне вече назначените служители, а само бъдещите такива. 

Идеите си Вучков ще представи на 12 януари догодина. Засега е ясно, че ще настоява чиновниците да бъдат назначавани по закона за държавния служител, съответно да взимат по шест заплати накуп при напускане на системата, а не по двадесет, каквито се полагат на униформените.