Парламентът освободи Стефан Янев и избра Драгомир Заков за военен министър. "За" гласуваха 184 депутати "против" нямаше, а с "въздържал се" бяха 33.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков представи кандиатурата на Драгомир Заков. И припомни мотивите, с които е поискал оставката на Стефан Янев.

"Никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през фейсбук. Никой няма право да се чувства, че той е залог за стабилността на това правителството.

Такива самодейни изказвнаия няма как да се търпят. Това правителство не може да бъде залог или по някакъв начин вкарано в условност на когото и да било. Имаме 4 партии, които го подкрепят, имаме ясна политика.

Българското правителство очаква, когато има загинали, обстрел върху нашето малцинство - това се нарича война. Не се нарича операция. Ние ясно трябва да можем да осъдим това, не да се говорят смекчаващи думи.

Българският интерес не е да сме по-тихи от най-тихите, по-малки от тревата, да сведем главата. Когато нещо нарушава международни закони ние ще казваме ясно това. Има един насилник и един потърпевши в една братоубийствена война", каза Петков.

Атанас Зафиров (БСП) заяви, че това не е лесно решение.

"Само след два месеца и половина сменяме ключов министър. Една такава смяна изисква солидна аргументация. Ще гласувам за предложената смяна. БСП няма как да бъде партията, която в тези условия ще хвърли страната в хаоса на политическа криза. Пред България стоят тежки предизвикателства.

Ще работим за единството. Просто демонстираме нашата решимост да изпълним докрай поетите ангажименти", каза Зафиров.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че позоваването на изявленията на Янев във фейсбук е нелепо. И припомни, че той има подобни изказвания в парламента.

"Няма да искаме оставката на правителството заради стабилността, но заявяваме че това правителство вече е вредно за страната и демокрацията. Българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти", каза Карадайъ.

Екатерина Захариева (ГЕРБ) заяви, че Тодор Тагарев е бил използван. Според нея Заков е приемливата кандидатура за президента Румен Радев и БСП, каквато кандидатурата на Тагарев не е била.

"Нямам съмнения в неговата (на Заков - б.р.) геополитическа ориентация. Но в коалиционното споразумение пише, че всяка една от партиите определя екипите в министерствата. Докога президентът Радев ще определя министрите? Той ви създаде, но и смените ли ще съгласуватес него", каза Захариева.

И допълни, че от самото начало е било ясно, че тази коалиция е неработеща, защото е безпринципна.

Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") заяви, че националната ни сигурност е неразривно свързана с общата позиция на ЕС и НАТО - осъджане на руската агресия.

"Изпълнението на нашите ангажименти като лоялен партньор е основополагащ принцип на нашата политика", каза Гюров.

И допълни, че България не е срещу Русия и руският народ също не иска война.

Николай Дренчев ("Възраждане") подкрепи Янев в твърдението му, че Русия провежда "воeнна операция" в Украйна. Според него проблемите на Путин трябва да се оставят на самия Путин.

Крум Зарков (БСП) се обърна към премиера Петков с думите, че отстраняването на Стефан Янев е грешка. Според него подобна промяна трябва да бъде обоснована, а последствията за правителството ще са тежки.

"Създава се опасен за цялото правителство прецедент. Типично е за силно разделени общества да се търсят думи, които да те позиционират в единия или другия лагер. Нюансите са нетърпими. От освобождението досега русофобството и русофилството избуяват. За военните, за генерала, думата война има друго значение.

Това решение не води до единение. Стефан Янев може да има своите критици, но е човек, който е изградил авторитет. Хората разбраха, че той обмисля дадени решения, не се хвърля лековато, който е със самообладание", каза още Зарков.

Той все пак декларира, че остава част от управляващото мнозинство и ще подкрепи решението. Но помоли настоятелно Петков да се вслуша в критиките и да ги има предвид в следващи действия.

Христо Гаджев (ГЕРБ) изтъкна, че Стефан Янев е уволнен, защото не си е подавал оставката. Според него Заков е прекрасен кандидат за външен министър, защото е дипломат.

Христо Иванов ("Демократична България") заяви, че при съставянето на правителството никой не е очаквал да има война в Украйна и средата е радикално променена. Според него смяната на Янев е адаптация към тази радикално променена реалност.

"Националният интерес ще бъде в единството ни към ЕС и НАТО като платформи, в които да осъществим насъщни интереси на България - нейната сигурност. Тази война е агресия на един диктатор срещу самия фундамент на международния ред.

Онзи ред, при който ние изграждаме България като свободна и суверенна страна, каквито са идеалите на възрожденците. Именно срещу това се бори Путин", каза Иванов.

И допълни:

"Тази война е с Путин, не е срещу руския народ. Там продължава да има хора,които са против братоубийството с огромни рискове за себе си. Тази война е за българската свобода и за всичко, което ние ценим".

Иванов каза, че за "Демократична България" гласуването днес е и вот на доверие за правителството.

"Трябва да осъзнаем каква е цената на свободата. Тя си има цена, ние все по-ясно ще го осъзнаваме", каза Иванов.

Той бе репликиран от Костадин Костадинов, лидер на "Възражане". Костадинов сравни войната в Украйна с "миропоазващата операция на НАТО в бивша Югославия през 1999 г." и с войната на САЩ в Ирак през 1991 г. Според него САЩ след 1945 г. никога не е водила война, а само военни операции.

"За американците Путин е враг. За нас не е. Ние нямаме вражески отношения с Русия", заяви Костадинов.

Според него България трябва да осъжда подобни агресии, независимо дали става дума за американци и руснаци.

Иванов отговори:

"Путин ни е враг, това е един тиран, тиранизира собствения си народ. В името на собственото си оцеляване започна тази авантюра. Напада един мирен народ, какъвто е украинският.

Неговата война не е просто за Украйна. Неговата война е за предефиниране на ситуацията в Източна Европа. Нашият национален интерес е Източна Европа да не бъде периферия, страните да могат сами да вземат решенията си".

Даниел Митов (ГЕРБ) заяви, че правителството се е провалило в това да идентифицира опасността от войната в Украйна навреме.

Кристиян Вигенин (БСП) се обърна към премиера Петков с думите, че партията ще подкрепи всякаква помощ за Украйна, но изпращането на оръжия е червена линия, която няма да прекрачи.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че управлението е слабо, защото няма нито едно смислено управленско решение. Тя изтъкна, че властта е разделена дори за националната сигурност. И попита защо и Корнелия Нинова не подаде оставка, защото тя продължава да има лично мнение протв санкциите срещу Русия, които Петков вече е подкрепил в рамките на ЕС.

Йордан Цонев (ДПС) коментира, че дебатът е отишъл в посока "за" и "против" НАТО. Според него въпросът за истинските причини за смяната на Янев остава без отговор.