МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати и им даде 48 часа да напуснат страната, обяви външната министърка Теодора Генчовска (ИТН).

Те са осъществявали дейност, несъвместима с дипломатическата дейност. Нотите са били връчени на дипломата Филип Воскресенски, тъй като посланичката на Русия - Елеонора Митрофанова, отказала, защото била извън София.

Руското посолство показа във фейсбук къде е тя, поднася цветя на Шипка.

На дипломата Воскресенски е дадена и втора нота, с която МВнР остро протестира срещу публикации на руското посолство във фейсбук с обидни квалификация спрямо България и нейните съюзници. "Настояваме посолството незабавно да премахне публикациите и да поднесе извинения по съответния ред", казаха от МВнР.

 
Към 18 ч вчера постът не бе премахнат.
 
Външната министърка Теодора Генчовска заяви след заседанието на външната комисия в парламента, че в писмото на прокуратурата до нея нямало изброени конкретни доказателства за изгонените дипломати. 
 
 
Съгласно дипломатическата практика сега се очаква Русия да изгони реципрочно двама дипломати от Москва. Това ще намали състава на мисията ни там още повече. В момента МВнР има около 20 служители в Москва, а Русия е акредитирала в България около 120.

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняем българския генерал, за който по-рано през деня бе обявено, че е шпионирал в полза на Руската федерация. Мъжът е задържан за 72 часа.