Shell PLC заяви във вторник, че възнамерява да се изтегли от бизнеса с руски нефт и газ поетапно в отговор на руската инвазия в Украйна, включително незабавно да спре всички спот покупки на руски петрол, предаде Market Watch.

Енергийната компания заяви, че също ще затвори своите бензиностанции и ще спре операциите си с авиационни горива и смазочни материали в Русия и че няма да подновява никакви руски срочни договори.

В същото време тя ще промени веригата си за доставка на суров петрол, за да премахне руските обеми възможно най-бързо, въпреки че предупреди, че физическото местоположение и наличието на алтернативи означават, че това може да отнеме седмици и ще доведе до намалена производителност в някои от своите рафинерии.

Компанията също се извини за закупуването на 100 000 тона руски суров петрол сорт "Урал" в петък. Тя е закупила петрола за $28,50 за барел по-малко от референтните цени на суровия петрол, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Shell заяви, че ще предостави печалбите от покупките на руски петрол за хуманитарни фондове за облекчаване на кризата в Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба остро критикува сделката. 

Shell каза и че ще излезе от всички съвместни предприятия с руски газов гигант "Газпром" и със свързани с него фирми, предаде MSNBC.