Светът не вярва в бъдещето на Русия, не говори за него. Нито дума.

Това обяви по време на изявление във фейсбук президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Или Русия ще спазва международното право и няма да организира войни, или няма да има пари да повежда войни. Нова бензиностанция ще бъде намерена", заяви държавният глава, след като благодари на Америка и Великобритания за забраната на внос на петрол от Русия. "Забраната за внос на петрол ще отслаби икономически, политически и идеологически терористичната страна. Защото става въпрос за свободата, за бъдещето. За това накъде ще се запъти светът".

Той благодари и на британския премиер заради "принципната позиция" и твърдата подкрепа за Киев.

"През 1940 г. тиранията заплашваше, това, което възприемаше като малък остров. И бе убедена, че островът няма да издържи на бруталните удари, бомбардировките и блокадите. Оказа се, че островът е по-способен от тиранията. Защото имаше мъдрост, издръжливост, приятели и сила. И вяра в бъдещето, в своето и в това на Европа. Както вярваме и ние. Както и се борим. Както и ще победим. Вижте, светът не вярва в бъдещето на Русия, не говори за него. Нито дума. Те разбират всичко. Те говорят за нас, те ни помагат. Те се подготвят да подкрепят нашата реконструкция. След войната. Защото всеки видя, че за народ, който толкова героично се защитава, "след войната" със сигурност ще настъпи".

Зеленски изрази увереност, че за Украйна ще бъде подготвен нов "План Маршал", който да помогне за възстановяването ѝ.

"Ние очакваме тежки решения и от Европейския съюз. Санкции срещу Русия. За тази война. За тази агресия. Важно е за Русия да разбере, че светът ще последва примера на САЩ, Великобритания, ЕС, Канада, Австралия, Япония и други свободни държави. Светът не може да бъде заблуден. Санкциите не могат да бъдат избегнати".

Той благодари на руснаците, които излизат всеки ден по площади, "борейки се за мир". Зеленски призова Москва да се откаже от "убийствените си амбиции" и да се върне на масата на преговорите. В края той призова жителите на завладените от руската армия градове да не се предават и им обеща.

"Свободата е въпрос на време. Малко време. Вярвайте в това. Аз вярвам. И наистина го искам. Слава на Украйна!"