Русия назначи Галина Данилченко за временен кмет на окупирания южен украински град Мелитопол, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е първото по рода си назначение от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров бе задържан в петък от руските въоръжени сили. "Генералната прокуратура" на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Луганска народна република съобщи, че е завела наказателно дело срещу Фьодоров по подозрения, че е "оказвал финансова и друга помощ" на украинската националистическа организация "Десен сектор" за "извършването на терористични престъпления срещу мирните жители на Донбас".

Галина Данилченко досега е била депутат в градския съвет на Мелитопол от украинската проруска партия "Опозиционна платформа - За живота" (преди Партия на регионите). 

Данилченко призова местните жители да "се приспособят към новата реалност". В Мелитопол има хора, които ще се опитат да дестабилизират ситуацията и да провокират агресия, предупреди тя.

Гражданите на Мелитопол не спират да протестират срещу окупаторите и искат свобода за избрания си кмет. Снимка Туитър

 

Данилченко планира да създаде комитет от народни избраници, който да решава проблемите в града с население от около 150 хиляди души.

Украинският президент Володимир Зеленски днес предупреди местните лидери, които сътрудничат на руските окупатори, че сами си подписват присъдите. Той не спомена имена.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува остро Русия за задържането на кметовете на Мелитопол и на друг украински град в южната Запорожка област - Днепрорудное. Тези отвличания са "поредната атака срещу демократичните институции в Украйна", написа днес в Туитър Борел, цитиран от ДПА.

Той обвини Русия, че се опитва да изгради "незаконни алтернативни властови структури" в Украйна.