Владимир Путин има репутацията на лидер, който управлява с твърда ръка, но спекулации за влошаващото се здраве на руския президент отново започнаха да се споделят из социалните мрежи, именно заради необичайна стегнатост в един от горните му крайници.

Журналистът от Middle Eastern Eye Рагип Сойлу обърна внимание на клип, на който се вижда как руският президент слиза от самолет на летище в Мехрабад преди среща с Ебрахам Раиси и Реджеп Ердоган.

"Има нещо нередно в походката на Путин. Също така дясната ръка не се движи. Любопитни кадри", написа той в туитър.

Клипът провокира "вселената на туитър" да отправи множество диагнози за състоянието на лидера, които бяха събрани от "Нюзуик".

"Очевидно дясната му ръка се нуждае от 50 секунди, за да се навие, след което започва да работи", пошегува се потребител.

Михайло Голуб пък написа:

"Сега не само ръката на Путин, но и кракът му не се движи правилно."

Друг потребител на Twitter, "GReg HaRdee", обяви, че клипът показва "явно някакъв проблем с мобилността/координацията". Той добави, че Путин "движи само лявата си ръка", което е "странно за десничар".

Експертът по сигурността Ивана Страднер представи различно обяснение за странното поведение на дясната ръка на Путин. Според нея това е навик, с който президентът се е сдобил от годините си в руското разузнаване, където "едната ръка винаги се държи близо до пистолета".

"Очевидно е трудно да се отървем от странни навици", допълни Страднер.

С нея се съгласява журналистът от "Ти Ар Ти" Али Мустафа, който обяснява, че "стоическата дясна ръка е свързана с неговото обучение в КГБ", целящо да втълпи на агента "да държи "ръката за пистолет" близо до кобура", за да бъде готова да извади оръжието във всеки един момент.

Твърденията, че Путин има рак, болест на Паркинсон или и двете, не са подкрепени със солидни доказателства. Идеята, че държавният глава има Паркинсон, датира от няколко години и бе изследвана от невролози в проучване от 2015 г. Според изследователите Путин е демонстрирал "отлични двигателни умения". Те още посочват, че намаленото завъртане на ръката е наблюдавано и при други бивши офицери от КГБ и военни командири.

На 20 юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви по време на форум по сигурността в Аспен, че агенцията не разполага с разузнавателни данни за нестабилно или лошо здравословно състояние на Путин.

На 21 юли Кремъл също отрече президента да има здравословни проблеми.

"Всичко е наред с неговото здраве", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на зададен от журналист въпрос на ежедневната му пресконференция. "Знаете, че украински информационни специалисти, както и американски и британски такива, през последните месеци пускат всякакви фейкове за здравословното състояние на президента – това са просто едни фейкове", добави той.

Така и последните слухове за надвисващата кончина на руския президент изглеждат силно преувеличени.