Докато от държавния строителен контрол изпращат съобщения до медиите, че са възложили на експерти от УАСГ да направят обследване как може да се събори т.нар. хотел-подпорна стена при Алепу без да се активизира свлачището, което "подпорната стена" уж укрепва, за втори път инвеститорът обявява: не сме уведомени по никакъв начин за събаряне, няма и издадена заповед за това, а самото заявление за събаряне е незаконно.

Но най-важното - съоръжението не може да бъде премахнато без това да причини щета.

Такова съобщение от името на общинския съветник в Приморско, Стоян Василев, собственик на "Блек Сий Фемили Резиденс" ЕАД, който иска да строи курортния комплекс при "Алепу", дойде и днес.

"Към настоящия момент продължаваме да не сме получавали официална или неофициална информация и документи от институции, свързана с реализирания първи етап на инвестиционно намерение: "Курортен комплекс „Алепу Вилидж", Етапно строителство -  Първи етап "Укрепване на свлачище", заявяват оттам.

И допълват:

до 15 март 2022г. няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение;

до 15 март 2022г. не сме били уведомявани за започнало каквото и да е производство за установяване на незаконен строеж;

укрепителното съоръжение е въведено в експлоатация с Разрешение за ползване № СТ-05-118 / 13.02.2020 г., издадено от самите органи на ДНСК;

решението на ВАС № 11591 от 16.11.2021 г. по административно дело № 4725 / 2021 г. на ВАС няма общо с преценяване на "законността" на строежа, тъй като този въпрос е вън от предмета на делото. С това си решение съдът нито е обявил, че завършеният първи етап е "незаконен строеж", нито е разглеждал заповед за премахването му.

строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт на която и да е институция в тази посока;

официално не сме получавали никаква документация, нито сме уведомявани за започване на каквато и да е процедура по обявяване на укрепителното съоръжение за незаконно.

Всъщност, противоречие между ДНСК и инвеститорът на практика няма. Защото самият строителен контрол е дал зелена светлина за укрепителното съоръжение в този му вид. Прокуратурата протестира разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, защото то се явяваше второ, издадено половин година след първото. Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището. А Върховният административен съд обяви за нищожно именно второто строително разрешително - това за комплекса.

Проблемът обаче е, че курорта е "вграден" в брегоукрепителното съоръжение и засега не е ясно ако то бъде напълно премахнато, а плажът рекултивиран, каквито бяха заявките на депутати от "Продължаваме промяната", какви може да бъдат последствията. Затова се налага и обследването. Но пък инвеститорът вече го е "изчислил":

"Както всички специалисти знаят, съоръжението не е "скрит" хотел, а е укрепително съоръжение, което със своите контрафорси възпира активно свлачище. Също така за пореден път подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнат някои контрафорси е невъзможно, без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на "Геозащита" и МРРБ от 2020 г."

От фирмата на общинския съветник се заканиха да подадат искания до всички отговорни институции за да им бъде предоставена официална информация във връзка с предприетите действия и да им бъдат връчени административните актове, въз основа на които органите на ДНСК възлагат експертиза за премахване на изграденото противосвлачищно съоръжение.

Предисторията

Проектът за курортния комплекс "Алепу Вилидж" бе на дъщерното на "Главболгарстрой" дружество "ГБС Турс" в партньорство с "Алепу Вилидж" АД. С разрастването на скандала с "подпорната стена-хотел" обаче ГБС реши да се откаже от него и все още не много ясно как като нов инвеститор за комплекса бе представен общинският съветник от Приморско Стоян Василев.

Той реши да смени името и облика му, като анонсира, че вече ще се казва "Антеа Резидънс" и ще се строи не върху брегоукрепителното съоръжение, а пред него. Към онзи момент двете страни по сделката отказваха да обявят някакви параметри около нея, като най-любопитна бе встъпителната имуществената декларация на Василев, представена пред КПКОНПИ в качеството му на общински съветник от 2019 г. В нея е посочил само 50 на сто дял от "Васт 08" ООД  - дружество, регистрирано през 2008 г., в което Василев е съдружник с руския гражданин Вадим Лесюис и което нямаше нито един подаден годишен финансов отчет.

Иначе както Клуб Z писа, след изпълнението на „Алепу Вилидж“ бе предвидено и това на "Алепу Бриз Вилидж". Двата курортни комплекса на "ГБС Турс" (към онзи момент) на практика бяха едно цяло, но вторият е "на втора линия". И като едно цяло са получили и положително становище от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 г. Става въпрос за общо 20 878 кв. м.

Първият комплекс, този върху "брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение", е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м.