Има два варианта за действие, след като стана ясно, че "Има такъв народ" вече няма да участва в преговорите за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Това обяви председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски. Ръководството на БСП се събра днес на "Позитано" 20, за да обсъди има ли още някакви шансове за съставяне на кабинет предвид липсата на подкрепа от партията на Слави Трифонов, какво да се прави с избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и кога да върне мандатa на президента Румен Радев - изпълнен или не.

От думите на Свиленски стана ясно, че БСП ще държи мандата до петък. Това означава, че ако се стигне до предсрочни избори, което е най-вероятно, най-ранната дата за вот може да е 2 октомври. Тя е била обсъдена и между президента Радев и ГЕРБ по време на последната им среща, по признания на председателката на парламентарната група на Бойко Борисов - Десислава Атанасова.

Днес обаче Свиленски отказа да каже какви са тези варианти. Стана ясно само, че пленумът на партията ще реши кой от тях да възприеме.

"Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава. Утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тогава и двата варианта ще бъдат обсъдени", посочи той.

Отказа да посочи и дали левицата ще излъчи кандидат за министър-председател, тоест Асен Василев ("Продължаваме промяната"), или ще върне на държавния глава празна папка.

Макар от страна на трите управляващи формации да се чуха намеци, че в ИТН имало поне още 8 народни представители, които е възможно да подкрепят правителство в рамките на това Народно събрание, вероятността да се водят нови преговори с тях е минимална.

Въпросът сега на практика се върти около избора на нов шеф на енергийния регулатор, след като миналата седмица Конституционният съд се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен в нарушение на основния закон. Пак миналата седмица, точно преди Трифонов да "взриви" преговорите, ПП, БСП, ДБ и ИТН се разбраха мандатът да се държи до 15 август докато мине процедурата по избора и така простата сметка показваше, че ако има предсрочен вот, то той ще се проведе на 16 октомври. 

Предвид сегашната ситуация обаче не е известно как ще се държи ИТН по отношение на избор за титуляр на КЕВР - ще подкрепи или ще бламира. Междувременно конституционалисти вече започнаха да коментират, че щом Тодоров е избран по незаконен начин, то за председател на КЕВР се счита предишният, отстранен такъв - Иван Иванов. Т.е. до избор от това НС не би следвало да се стига.

Очаквайте подробности