Руски военни кораби започнаха преди малко да блокират украински съдове край Севастоппол на полуостров Крим, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира Министерството на отбраната в Киев.

Блокирани са украинските бойни кораби "Тернопол" и "Славутич", разположени в Стрелецкия залив край Севастопол. Руските съдове са на 200 метра от тях и не им позволяват да извършват никакви маневри.

По-рано днес британският външен министър Уилям Хейг, който е в Крим, заяви, че Русия вече осъществява пълен контрол над полуострова.

Крим е главната ябълка на раздора между Русия и Украйна. 58 на сто от населението му е руско и голяма част от него е против централното правителство в Киев. На 28 февруари на полуострова се изсипаха над 6000 руски войници. Ден по-късно горната камара на парламента в Москва разреши на президента Владимир Путин да прати армия в Крим. Путин обаче все още не е взел решение по въпроса.

В неделя украински морски граничари не се подчиниха на руските войници, обградили базата им в село Перевалное, и отказаха да ги пуснат вътре. Няколко поделения на украинската армия в Крим, които съхраняват лоялността си към Киев, са обкръжени вече трети ден от руски военни с маски.