В 12,00 ч. днес на традиционната церемония на „Дондуков“ 2 новият служебен премиер Гълъб Донев ще поеме поста си.

Президентът Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на назначеното от него четвърто поред служебно правителство от 2017 г. насам.

Вчера държавният глава издаде  указите за разпускане на 47-ото Народно събрание, като за 2 октомври са насрочени предсрочните парламентарни избори.

Гълъб Донев получава доверието на Румен Радев за четвърти път – в предходните три служебни кабинета той беше социален министър.

Четирима вицепремиери влизат в състава на този кабинет, който ще управлява държавата  до избирането на редовен. Христо Алексиев е вицепремиер по икономика и транспортен министър, Иван Демерджиев е с ресор обществен ред и сигурност като поема и МВР. Завръща се отново  и Атанас Пеканов, който отново поема управлението на европейските средства, а Лазар Лазаров е вицепремиерът и социален министър, който ще координира политиките в сектора.

Съставът на служебният кабинет се допълва от още 16 министри.

Основната задача по време на мандата е да бъдат организирани и проведени демократичните избори за нов парламент, но се чакат и решения продиктувани от кризите в енергетиката и инфлацията на фона на предстоящите зимни месеци. Ключови се очертават решенията за доставките на газ, изплащане на компенсации изпълнение на вече гласувани антикризисни мерки за хората и бизнеса. С особен интерес се очакват думите на президента, от които ще проличи дали ще настъпят промени във външната и отбранителната политика, както и в отношенията с Украйна и Руската федерация.

След церемонията при президента днес по обед новите министри ще приемат властта от правителството, оглавявано от Кирил Петков.  Първо служебният премиер ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по останалите ведомства.

Кабинетът "Петков" встъпи в длъжност на 13 декември миналата година, а след като вотът на недоверие към него мина в парламента, нито от "Продължаваме промяната" успяха да постигнат политически консенсус за нов кабинет, нито БСП с третия мандат, връчен от Радев. От ГЕРБ още в началото заявиха, че ще върнат мандата като втора политическа сила.