Извънредната епидемиологична обстановка няма да бъде удължена. Краят ѝ е насрочен за 31 март.

Това съобщиха от правителството. Какво се случва след края ѝ? Как ще се контролира разпространението на COVID?

По предложение на главния държавен здравен инспектор със заповеди на министъра на здравеопазването или на директорите на РЗИ-тата.

Това се предвижда в предложените промени в Закона за здравето. Те трябва да бъдат гледани утре на заседание на парламентарната здравна комисия и да влязат в сила от 1 април - от когато вече страната няма да е в извънредна обстановка. Измененията са подписани от депутати от четирите формации в упраляващата коалиция.

В мотивите на законопроекта се посочва и че след отпадането на специалния режим здравните власти ще имат възможност да разпореждат базови противоепидемични мерки.

Противоепидемичните мерки могат да включват и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни ваксинационни пунктове и сформиране на екипи за имунизация на място.

Те обаче не включват забрана за влизане в България, както и ограничаване на придвижването вътре в страната, но при влизане в страната ще може да се иска документ за ваксинация, за тест или преболедуване, съгласно международните правила.

Не са възможни налагани на ограничение като и спирането на работата на обекти с обществено предназначение и на други обекти, предлагащи услуги на гражданите.

Това означава, че обявяването на отпадането на маските на закрито, дистанцията и т. н., което дойде под формата на съобщение от МС, може би е леко прибързано. И след края на извънредната обстановка здравните власти ще имат право да налагат такива мерки, но те ще се доста по-ограничен обем. Експертите вече се изказаха в подкрепа на мярката, която запазва маските на закрито. 

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.

Здравното министерство ще може да подпомага финансово, но и с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на т. нар. първа линия, още три месеца, т.е. до края на юни.

Ще остане и възможността със заповед министърът на здравеопазването на нарежда на директорите на РЗИ да се преструктурират леглата в болниците при повишаване на брой на хоспитализираните пациенти, на територията на съответната област и за определен период от време.