Русия заявява, че е предложила прекратяване на огъня в размирния украински град Мариупол, за да позволи на цивилните да се евакуират, и поставя краен срок на Киев да обяви собствено прекратяване на бойните действия, съобщи ДПА, предава БТА.

Руската армия обявява хуманитарно прекратяване на огъня за днес сутринта от 10 ч. с цел да се даде възможност на цивилното население да избяга първо в Бердянск, а след това в Запорожие, заяви руският генерал-майор Михаил Мизинцев, цитиран от агенция "Интерфакс".

За да влезе в сила мярката, Украйна трябва да обяви собствено прекратяване на огъня и да информира писмено Русия, ООН и Международния Червен кръст.

Киев и Москва неведнъж са се обвинявали взаимно, че саботират бягството на жителите от Мариупол, който от седмици е обкръжен от руски войски.

"Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията"

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски благодари на Белия дом за обещанието за допълнителна директна помощ в размер на 500 млн. долара, но заяви, че с президента на САЩ Джо Байдън са се разбрали, че Украйна се нуждае от повече средства, за да се противопостави на руската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

"Ако наистина се борим заедно за свобода и в защита на демокрацията, тогава имаме право да поискаме помощ в този труден преломен момент", каза Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията. "Танкове, самолети, артилерийски системи. Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията."

Преди обявената вчера помощ от 500 млн. долара администрацията на Байдън беше изпратила на Украйна около 2 млрд. долара хуманитарна помощ и помощ за сигурност от началото на войната миналия месец. Всичко това е част от 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри по-рано този месец, за Украйна като част от по-широк законопроект за разходите.

Зеленски заяви, че преговорите с Русия продължават, но засега са само "думи без конкретика".

За предполагаемото изтегляне на руските сили от Киев и Чернигов Зеленски каза:

"Знаем, че това не е изтегляне, а последиците от изтласкването. Но също така виждаме, че Русия сега концентрира силите си за нови удари в Донбас и ние се подготвяме за това."

"Изолиране на Русия от икономиките на САЩ и ЕС"

Във Вашингтон пък представители на външнополитическите ведомства на САЩ и ЕС проведоха първата среща в рамките на диалога на високо равнище за Русия, по време на която обсъдиха по-нататъшни стъпки, насочени към "изолиране на Русия от икономиките на САЩ и ЕС и от международната финансова система".

Това се посочва в текста на съвместно изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, съобщи ТАСС.

В изявлението се отбелязва, че американската страна е била представена от заместник-държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, а ЕС - от заместник-генералния секретар по външните работи на блока Енрике Мора. По-конкретно те обсъдили "допълнителни стъпки за по-нататъшно изолиране на Русия от икономиките на САЩ и ЕС и от международната финансова система, за да се създаде сурова цена за действията на Русия" по отношение на Украйна. Освен това представителите на САЩ и ЕС заявиха, че ще се стремят да разширят броя на страните, които налагат санкции срещу Русия.

Те също така посочват, че ще продължат да настояват Китай "да не заобикаля или подкопава" санкциите срещу Русия, както и да не оказва помощ на Москва във войната в Украйна. Освен това се отбелязва, че е засегната темата за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия. Двете страни се договориха да проведат нова среща за диалог на високо равнище относно Русия в края на 2022 г.