“С наличието на пълния капацитет газ, който осигурихме от Азербайджан, това е ⅓ от синьото гориво, което потребява България. Другата една трета беше осигурена от втечненият газ и имаме около 17-18 до 20% от потреблението в хранилището в Чирен. Така 80% от газа беше осигурен. Това е нашето наследство”.

Това посочи Андрей Гюров, председател на ПГ на “Продължаваме промяната" в 47-ия парламент, по бТВ в събота.

"Получихме оферта за добри количества газ на много конкурентна цена. Дори и да се случи някой от тези кораби да не може да бъде разтоварен, в ситуация на криза и недостиг на газ количеството му ще бъде продадено по всяко едно време на много изгодна цена. На служебното правителство оставихме опция да работи с тези количества", добави той.

"С “Газпром” можем да водим разговори, когато покажем, че България не е зависима от руския газ и когато "Газпром" може да предложи конкурентни цени като последния на опашката, а не като единствения доставчик", уточни Гюров. 

Той добави, че наследството на ГЕРБ е никаква диверсификация и пълна зависимост от руския газ, и "възможност на "Газпром" да ни извива ръцете, както го прави с Полша, Дания, Холандия, Франция, също и на Германия, Австрия и Италия, които се съгласиха да плащат в рубли, въпреки всичко не получават газ и следващия месец отново ще е спрян газът по "Северен поток".

Той коментира и защо няма да се явява ПП заедно с “Демократична България” на изборите.

“Погледнахме данните за явяване с ДБ много внимателно и направихме количествена оценка. Разработихме четири варианта за явяване на изборите със съответните ползи и рискове и преминахме през целия процес на демократично обсъждане и гласуване вътре в партията през изпълнителен и национален съвет. Ние силно вярваме, че това е правилното решение”, добави Гюров. 

Според Гюров ПП дава заявка, че ще бъде първа политическа сила.