Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски почина след продължително боледуване от COVID-19.

Това обяви в "Телеграм" председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

"След тежко и продължително боледуване Владимир Волфович Жириновски почина. Ярък, талантлив политик. Човек, който дълбоко разбираше как работи светът и много неща предвиди. Лидер на фракцията на ЛДПР в Държавната дума".

Володин подчерта, че "без него е трудно да си представим историята на развитието на политическата система на съвременна Русия".

"Най-добрата оценка за неговата дейност е постоянната подкрепа на избирателите. За всички нас това е непоправима загуба. Нека светлата памет за него винаги бъде в сърцата ни".

Владимир Жириновски е роден в Алма Ата, бившата столица на днешна Република Казахстан. Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 6 пъти участник в президентски избори. Считан за популист и ветеран в политиката.

Въпреки името си създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа. Приживе Жириновски беше известен с провокативното си поведение и антизападните си речи, които успяха да го задържат във фокуса на обществения живот в Русия над три десетилетия. 

Кончината му бе отбелязана с минута мълчание в Държавната дума.