Сърбия остава без руски нефт от първи ноември на тази година, заради влизащите в сила европейски санкции.

Това призна президентът на западната ни съседка Александър Вучич, цитиран от БГНЕС. В момента Белград се снабдяваше през танкери, които минаваха през Адриатическо море и след това петролът влизаше от тръбопровод през Хърватия. 

Всъщност, още през юни Вучич обяви, че страната му трябва да намери алтернатива на руския нефт, заради санкциите. Трябва да се има предвид и че най-голямата рафинерия в Сърбия е собственост на 51% на "Газпром нефт" и на "Газпром". 

"Какво ще правим с електроенергията, петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции", обърне се той към своите съграждани в специално обръщение. 

Единият вариант пред Белград е ясен - внос от иракския град Киркук, но от там суровината ще идва с 31 долара по-скъпо, подчерта Вучич. Според президента това е щета за бюджета в размер на около 600 млн. долара за една година. Все пак Сърбия все още се надява, че може да се разбере с руснаците и да получи контрол над рафинерията до изтичането на санцкиите, така че тя да не попада под техните удари.