Да се освободиш от зависимостта от руския газ и петрол не е като да натиснеш копчето.

Такъв коментар направи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън след срещата на външните министри от НАТО в Брюксел.

„От много години наблюдаваме изграждането на зависимостта на Европа от руския петрол и газ. Това, което много ясно чувам, е решимостта тази зависимост да бъде прекъсната. Все повече виждаме как Русия използва енергията като оръжие и политически лост. Да, нейната продажба помага за подхранването на агресията срещу Украйна. Да, Европа иска да прекъсне тази зависимост, но това не е като да натиснеш копчето. Трябва да построиш необходимите алтернативи“, каза Блинкън.

Той допълни, че САЩ са готови да увеличат доставките на втечнен природен газ и посочи като алтернатива на руските горива възобновяемите източници.

Вашингтон продължава да работи в посока събиране на доказателства за извършените военни престъпления от Русия в Буча и други места в Украйна, каза още американски дипломат номер 1.

„Ние подкрепяме международен екип от експерти, който подпомага отдел за установяване на военни престъпления, създаден от главния прокурор на Украйна, за да се търси наказателна отговорност. Тези усилия ще гарантират, че Русия няма да избегне историческата присъда“, каза той.