13 април не бе сред най-динамичните откъм събития, но имахме нужда и от забавяне на темпото.

Най-сетне добри новини от Украйна, пък макар и само за България засега, свързани с това, че са евакуирани моряците от кораба "Царевна", който е блокиран в Мариупол. На борда остават само капитанът, помощникът му и още няколко души от екипажа.

Новината бе потвърдена от премиера Кирил Петков.

Другата по-интересна новина дойде от БНР. Ръководството му е взело решение да накаже дисциплинарно - със "забележка" (най-ниското възможно) водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин заради последното издание на предаването на 10 април.
Вече открито и официално, БСП обяви, че е готова да ревизира участието си в правителството, ако досегашната позиция по отношение предоставяне на военна помощ за Украйна бъде променена. Това заяви от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин в декларация от името на парламентарната група на левицата.
Само от левицата все още не са взели решение ще имат ли своя номинация за медийния регулатор или не. Но пък из парламентарните кулоари вече се спрягат имена, най-"цветистото" от които това на бившия журналист и тв водещ Мартин Карбовски - като предложение на "Има такъв народ".
И второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване, с които трябва да се гарантира медицинската помощ за бежанците, мина под знака на въпроса от опозицията - откъде ще дойдат парите.

Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в годишния доклад на САЩ за правата на човека по света, изготвен от Държавния департамент. Поводът е негово интервю в бТВ през май м.г., след което той каза, че ако е собственик на бТВ, ще отстрани водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

Най-голямото събитие, свързано с войната, извън Украйна, бе протестът на група жени пред руското посолство в Талин. Така те показаха отношението си масовите изнасилвания на жени и деца от руските окупатори в Украйна. Те си бяха сложили чували върху главите и бяха без панталони или поли.
Експерти на ОССЕ са открили доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна, се казва в публикуван днес доклад с изводи на мисията на организацията.
"Лудогорец" и "Левски" пък изиграха мача на сезона в Разград, а "сините" спечелиха и гледат към финал за Купата на България.
Каварна пък постоянно ни убеждава, че рок миналото, превърнало градчето в притегателно място за хора от цял свят, е минало свършено.