ЕС ще прекрати изцяло улесненото издаване на визите за руски граждани, обяви днес в Прага върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

В същото време обаче ще останат облекченията за отделни личности, най-вече дисиденти. А страните членки ще могат допълнително да прилагат свои собствени национални мерки.

Такова решение взеха днес външните министри на страните членки на двудневната си неформална среща във формат „Гимних“.

Решението обаче е само политическо. Предстои одобрение от Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, за което се изисква квалифицирано мнозинство, а не единодушие, уточниха за Клуб Z източници от Брюксел.

Става дума за спиране на подписаното през 2007 г. споразумение между ЕС и Русия за облекчен визов режим.

Причина за мярката е продължаващата агресия на Русия срещу Украйна. Досега бе отменено облекченото издаване на визи само за руски официални делегации и бизнесмени.

Така значително ще бъде намален броят на новите визи, които страните членки ще издават на руските граждани, обясни Борел. Процесът хем ще стане по-труден, хем ще отнема повече време.

„От средата на юли наблюдаваме съществено увеличаване на преминавания на границата от Русия към съседните държави. И това се превърна в риск за сигурността за тези държави. Освен това наблюдаваме как много руснаци пътуват за удоволствие и шопинг, сякаш н Украйна не бушува война. Страните членки решиха, че това не е нормално“, обобщи върховният представител.

И именно това е причината за взетото в Прага политическо решение.

Освен това по този начин ще бъде предотвратен потенциален „визов шопинг“, при който руски граждани се опитват да получат визи на едно или друго място, като търсят по-лесни начини и условия за това.

Същевременно мярката ще позволи да бъдат издавани визи на индивидуална основа, като бъде проучван всеки отделен случай, допълни дипломат номер 1 на Брюксел. Това се отнася най-вече за специфичцни групи хора.

„Не искаме да отрязваме сами себе си от тези руснаци, които са против войната в Украйна, от руското гражданско общество“, посочи Борел.

Външните министри се разбраха също така в ЕС да не бъдат признавани паспортите, издавани от руските власти в окупираните украински територии.

Проблем представляват и милиони съществуващи в момента визи, издадени от страните от ЕС на руски граждани. Тази ситуация също има нужда от общ подход. Европейската комисия ще бъде приканена да проучи този въпрос и да издаде необходимите насоки.

Друго взето днес важно решение е, че страните членки на ЕС ще могат да предприемат мерки на национално ниво за ограничаване на влизането на ЕС през техните граници в зависимост от ситуацията. Това обаче трябва да става единствено в рамките на Кодекса на шенгенските граници.