Руските сили са създали 21 филтрационни обекта в Донецка област в Украйна и съседните райони.

Тези обекти са идентифицирани от екип на изследователската лаборатория в Йейлското училище за обществено здраве в САЩ, съобщи нейният член Натаниъл Реймънд. Той участва в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Във всички тези обекти или в част от тях се извършват общо 4 дейности – регистриране, задържане, повторен разпит и дългосрочно задържане.

Съществуването на тези места е потвърдено чрез независимо потвърждение от пет различни източника, което прави вероятността твърде висока, изтъкна Реймънд.

Отделно екипът от Йейл идентифхицирал други 7 обекта, за чието съществуване не било необходимо потвърждение от толкова на брой източници.

При редица от случаите били използвани спътникови снимки. Най-голяма роля те изиграли при идентифицирането на затвора в град Оленивка, известно още като наказателна колония номер 120 във Волочная. На 29 юли там имало взрив или пожар, като в резултат загинали 53-ма военнопленници.

На две места в същия обект чрез спътникови снимки били засечени потенциални гробове – по веднъж през април и юли. Отделно освободен военнопленник разказал на американците, че по това време на негов съкилийник му заповядали да копае гробове.

Американската страна разполага с информация, че     филтрационните операции са наблюдавани и ръководени от хора от руската президентска администраци, заяви д-р Ема Гилиган – доцент по международни проучвания в университета на шата Индиана в град Блумингтън. Според нея Москва използва модерни технологии при филтрационните процеси, включително за събиране на данни за украински граждани.

Трудно е обаче да бъде установен точният брой на задържаните в тези филтрационни лагери, отговори Ема Гилиган на журналистически въпрос.

Но американската страна разполага с доказателства, че със сигурност досега руските сили са разпитали и депортирали насилствено стотици хилади украински гражгдани, сред които и много деца. Тези хора са принудително изведени от домовете им и преместени в Източна Украйна.