Ново коалиционно напрежение на хоризонта. Този път породено от искането на "Има такъв народ" (ИТН) за повече места в двете най-важни парламентарни комисии - тази по бюджет и финанси и тази по правни въпроси. Ако не ги получат, от ИТН дават заявка - ще бойкотират заседанията им, което пък вече води до липса на мнозинство от страна на управляващите за взимане на решения. 

След като въпросът с парите за пътните строители бе бламиран на ниво комисия по бюджет и финанси и правна комисия, от "Има такъв народ" са внесли проекторешения от състава на двете комисии да бъдат извадени по един депутат от "Демократична България" (ДБ), които да бъдат заменени с представители на ИТН. От партията на Слави Трифонов считат, че са непропорционално представени, след като парламентарната им група се състои от 25 народни представители, а тази на ДБ от 16. В същото време ИТН има по двама членове в бюджетната и правната комисии, колкото имат и от ДБ.

В двете постоянни комисии, които са най-големите, членуват по 23-ма народни представители. Съставът им бе определен още през декември миналата година по математически модел, който отговаря на представителството на парламентарно представените формации след вота. Оттогава насам от ИТН никога не са поставяли въпроса, че се чувстват ощетени, но сега посочват, че правилникът за дейността на парламента (който е с ранг на закон) е бил нарушаван и това трябва да бъде поправено. А той гласи: "При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи (...)".

Вчера пред бТВ юристката на ИТН Ива Митева обяви, че тогава са направили "жест" към ДБ, но трябвало да спрат да се доверяват толкова много на партньорите си, като раказа случай, в който от дясната коалиция казали, че ще гласуват за отпадане на точка от дневния ред на комисията, а направили обратното. Така сега от формацията на Трифонов се прицелиха в членовете на тези комисии от ДБ. Иначе БСП има 26 народни представители, с един повече от ИТН, а в тези две комисии има по 3-ма члена.

Председателят на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната") не се ангажира с това дали ще се прави преизчисление, но посочи, че местата във всички комисии са разпределени справедливо според математически модел и ако за левицата има малко повече, то е заради най-големия остатък. Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски пък посочи, че левицата няма да подкрепи проекторешенията на ИТН. Той лично направил преглед и установил, че от формацията на Трифонов не са ощетени с нито един депутат в комисия. От дясната коалиция към момента не коментират искането на коалиционния си партньор с обяснението, че още не са се запознали с него и не са го обсъдили. 

Преглед на представителството на ИТН и ДБ постоянните комисии показва, че в 18 от тях те имат по двама представители, в 8 - ДБ има по един, а ИТН по двама. (Като се има предвид, че тази за контрол над службите е съставена на паритетен принцип и всички групи имат по двама членове). 

Парадоксалното е, че бюджетната комисия се председателства от Любомир Каримански (ИТН), който ще бламира (евентуално) собстената си комисия. Другият член от партията на Трифонов е Кирил Симеонов. Членовете от страна на ДБ са Владислав Панев и Георги Ганев.

В комисията по конституционни и правни въпроси са Андрей Михайлов и Ива Митева - от квотата на ИТН и Атанас Славов и Христо Иванов (ДБ).

Ако хората на Трифонов изпълнят заканата си обаче, това посттавя под въпрос кворумът за провеждането на заседанията (който, както знаем, е задължение на управляващите, а не на опозицията), а решенията може да бъдат взимани и с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".